Behöver hjälp med kontering av byteshandel

2
Hej!

Jag har enskild firma och har en affärshändelse som jag klurar på hur jag ska kontera på rätt sätt. Jag har bytt ett begagnat musikinstrument mot ett annat nytt instrument hos en musikaffär. Jag fick en kreditfaktura (20 000kr ink.moms) på mitt instrument från affären samt kvitto på det nyinköpta instrumentet (22500kr ink.moms). Summan på nya kvittot har jag inte betalat utan bara lagt 2500kr emellan för att göra bytet. Hur gör jag då?
1009
206
Hej, Jag skulle tänka det i 2 delar 1) har du instrumentet som inventarie ska bokförda värdet krediteras balanskonto. Om du då får 20000 kr (minus moms), har du gjort vinst/förlust på det? 2) Ny post i balansen på 22500 kr (minus moms). Eftersom du inte fått ut de 20000 i pengar kan du boka det mot en kortfristig fordran, eller om du bara hoppar över den delen och bokför allt på samma verifikat.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
2
Hej Johan och tack för ditt svar. Tyvärr så förstår jag inte riktigt hur du menar då jag inte är så jätteinsatt i bokföring även om jag gjort den löpande bokföringen själv i många år. Instrumentet jag bytte bort är ej en inventarie utan ligger på 4110 kontot. Jag har gjort en liten vinst (456kr). Skulle du vilja visa hur konteringarna skulle kunna se ut så blir det lättare för mig? Egentligen borde jag väl kunna bokföra endast 2500kr på kostnadskonto 4110 så stämmer det med verkligheten i alla fall eftersom det är vad bytet resulterat i dvs 2500kr kostnad för mig.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.