Förlänga räkneskapsåret - superbråttom?

18
1
Hej,

Jag har ett AB som är registrerat i år (i februari 2016), jag använder faktureringsmetoden, månadsmoms och räkneskapsåret går till 31 december. Jag har inte tagit ut någon lön ur bolaget ännu. Jag har byggt upp ett positivt resultat som visar sig att det blir större än jag tänkt. Det kommer troligen bli ca 300 000 kr och jag har insett att det innebär en ganska sur vinstskatt på ca 66 000 kr. Dessutom har jag flera inköp i januari som jag räknar till ca 30 000 kr - dessa hade jag såklart hellre tagit på 2016 års resultat och jag kanske ville plocka lite lön för dessa pengar också.

Jag har tyvärr inte möjlighet att göra "januariköpen" om ca 30 000 kr redan nu i december.

Jag tänkte därför försöka på ett så kallat förlängt räkneskapsår men har möte med en redovisningsfirma först i början av januari. En fågel viskade i mitt öra att det förlängda räkneskapsåret behöver klubbas på en årsstämma som ska dateras och skickas in innan räkneskapsårets slut, dvs om 3 dagar. Stämmer detta?

Kan någon vänlig själ peka mig i rätt riktning? Jag kanske kan ha stämman ikväll och skicka in digitalt? Vi är två personer i styrelsen kan tilläggas.
1009
206
Hej, Förlänga räkenskapsår (max 18 månader): - Bolagsstämman ska ha beslutat om ändrat räkenskapsår innan utgången av det gamla räkenskapsåret. - Anmäl till Bolagsverket inom en månad efter utgången av det gamla räkenskapsåret. - Tillstånd krävs av Skatteverket – gäller inte vid byte till kalenderår. Så du måste alltså ha bolagsstämma innan nyår, men har sedan en månad på dig. Vet dock inte hur länge Skatteverket kan tänkas ta på sig för en sådan sak, eller om de kan tänkas neka. Annars har du ju möjlighet (som jag skrev i en tidigare tråd) att ta ut lön i december (som ägare) men inte betala ut själva lönen förän senare. Den redovisas dock som en lön i december och skatter betalas i januari. Lönen bokas som skuld till ägare och räknas därmed som uttagen. Ev ta tantiem som är en annan form av lön. Du kan också använda periodiseringsfond för att skjuta på skatten.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
18
1
Tack igen Johan. Lönen är lite svår men jag har med mig ditt svar i bakhuvudet. Med dina saxade texter och Google hittade jag rätt på Skatteverkets sida till ansökningsblanketten. Jag kontaktade även dem på telefon och fick besked om att en förlängning upp till 18 månader i princip alltid blir godkänd första året från bolagets registrering. Nu kallar vi till stämma och sen ansöker vi om förlängt räkneskapsår.
1470
246
Berätta gärna hur det gick sen. Alltid intressant att få veta hur skatteverket resonerar. När dom säger att förlängt första år i stort sett alltid blir godkänt, så menar dom, såvitt jag vet, att man alltid får dra till med ett längre år när man gör första anmälan. Har man väl bestämt ett räkenskapsår så krävs tillstånd för att ändra det om man ska frångå kalenderår. Men det blir som sagt intressant. Jag har alltid fått mina ärenden godkända av dom, och då har vi ändå anfört rätt vaga skäl tycker jag. Det spelar ingen roll om skatteverkets beslut kommer i efterhand, huvudsaken är att bolagsstämman är registrerad på detta året. Säger skatteverket nej så är det bara att dra tillbaks beslutet.
18
1
Det låter som att det kanske inte var så självklart som jag fick uppfattning om. Jag ska se till att återberätta resultat och ge tillbaka lite till detta mycket uppskattade forum.
1470
246
Jättebra, gör så! Ett skäl som vi anfört när man velat ändra det första räkenskapsåret är att skylla på att den som startade bolaget var oerfaren och inte hade koll på vad för konsekvenser valet av bokslutsdag kunde få. Exempelvis att en säsong slutar i mars, och det då är tokigt att ha bokslutet i december, men att man inte förstod detta från början. Men du kan ju säkert ha egna ideer också.
18
1
Nu har vi fått godkänt på förlängningen av räkenskapsåret till och med 31 mars. Vi fick ingen mer motivering än att "tillräckliga skäl har anförts". Vår motivering var egentligen att verksamheten, och framförallt resultatet, kom igång sent på året och att vi inte hunnit etablera kontakt med redovisningsfirma ännu.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.