Hur tar jag ut eget uttag i enskild firma?

29
Tjena! Jag frågar detta för jag kommer att vilja köra så att jag betalar samma mängd % skatt+egenavgifter varje månad (utan att gå över 50 000 SEK och därmed behöva börja betala 50% på resterande belopp då?)

Jag tycker det här med att spekulera om preliminär skatt är, ursäkta uttrycket, helt efterblivet. Hur ska jag vet hur mycket pengar jag kommer att dra in? Det kan ju variera per månad. Men om jag alltid betalar in 50% minst av allt jag drar in i vinst så bör jag ha rätt att ta ut 50% av det och inte få någon skattsmäll i slutet av året?

Tydligen ska man kunna lämna in en inkomstdeklaration varje månad till SKV om ändrande uppgifter om ens förutspådda preliminär skatt? Detta gör jag gärna även SKV kommer att hata mig för det för att jag spammar dem varje månad med ny inkomstdeklaration 😃

Jag har nyligen startat en enskild firma (inväntar fortfarande på FA-skattesedel från SKV; handläggning pågår sedan idag) som säljer tjänster på nätet och jag kommer att få in ca 30 000 SEK denna månad från ett utländskt företag inom EU som har godkänt momsregistrering (på så vis är det momsfritt då för mig?).

Jag har inga kostnader för jag arbetar i min lägenhet och jag kan inte göra avdrag på hyra, el, bredband för dessa kostnader hade jag innan jag började. Min arbetsutrustning äger jag privat vilket är en vanlig stationär dator.

Så, min "vinst" denna månad kommer att vara ca 30 000 SEK. Jag läste någonstans om schablonavdrag på 25% men detta ska man ju ändå betala tillbaka senare så varför skulle jag då vilja göra ett avdrag? Jag har inga problem att betala in allt som ska in istället för att behöva spara en fet summa som ska betalas i slutet på året.

Jag orkar inte med massa fram å tillbaka-grejer. Jag vill betala en viss % av min vinst och sedan ta ut resten varje månad och inget mer med det, ungefär som en "lön" även fast jag vet att det tekniskt talat inte heter så som enskild firma.

Så, om jag ska göra eget uttag på detta (30 000 SEK i vinst utan schablonavdrag), dvs., överföra en viss summa från företagskontot till privatkonto, vad är stegen jag gör?

Rätta mig om jag har fel nu, men vad jag förstått så ska jag:

1. Logga in på mitt Skattekonto på www.skatteverket.se som företagare?

2. Jag ska betala in till Bankgiro: 5050-1055?

3. Jag ska ange OCR-nummer som motsvarar mitt 10-siffriga personnummer samt en 9:a på slutet?

4. Banköverföringen sker genom mitt företagskonto och direkt till detta bankgiro och sedan bokför jag denna betalning?

5. Jag överför resterande belopp till mitt privatkonto och bokför över detta som eget uttag?

Betalar jag in både egenavgifter och skatt på vinst i företaget till samma bankgiro med samma OCR-nummer? Eller ska det betalas till annat bankgiro och/eller med annat OCR-nummer?

Jag har frågetecken på alla dessa för jag har ingen aning utan gissar mig fram lite efter snack med en polare som jobbar som bokförare men han har aldrig betalat ut "lön" till enskilda företagare så han har inte helt 100% koll där.

Jag har varit i kontakt med skattehandläggare från SKV via e-post men deras svar är kryptiska och utgår från att jag är lika utbildad som dem i ämnet och pratar som en revisor, vilket jag inte är och inte pratar som.

Såga gärna sönder alla mina påstående som är inkorrekta så jag får lära mig "sanningen" om hur man faktiskt konkret och steg för steg går tillväga för att ta ut "eget uttag" som jag personligen skulle kalla för "lön" även om det är tekniskt talat inkorrekt.

Tack för hjälpen i förväg och fortsätt företaga hårt allesammans! / Max.
1069
139
Hej, Hur mycket i rena pengar eller hur stor andel av det du drar in som du är skyldig i skatt går inte att besvara. Det är beroende av en massa faktorer och det förändras allt eftersom året går och dina intäkter/kostnader/övriga inkomster förändras. Det var p g a svårigheten att hålla reda på det här som jag en gång i tiden utvecklade eFRedo - jag stod inte ut med att leva i ovisshet med hur mycket pengar som var mina. Om du löpande vill betala in pengar som ska täcka upp din skatteskuld är förstås det största problemet att veta hur mycket du ska betala, men själva betalningen gör du till ditt skattekonto och det är till samma bankgiro oberoende av om det gäller den del av din skatteskuld som utgörs av egenavgifter eller skatter.
128
15
Jag tycker du ska göra en preliminär inkomstdeklaration och sen får du väl ändra den 3-4 gånger per år om det slår jättemycket. På beskedet från skatteverket står bankgiro-numret och OCR-numret för ditt skattekonto. OCR-numret är typ personnumer+kontrollsiffra. Beskedet från skatteverket visar sen vilket belopp som ska betalas in varje månad. Dessutom ska du betala in moms också. Förmodligen så har du valt årsmoms och då betalas momsen in en gång per år. Du kan testa att ladda hem Min Firma från Appstore, som visar hur mycket "lön" som man kan ta ut per månad. Det finns rätt många olika appar och program för skatteuträkningar. (När det gäller enskild firma så betalar du skatt på Vinsten som firman gör. Uttag från firman beskattas ej.)
http://www.cupsupport.se | http://www.fullpott.se | http://www.kalmarsundsparken.se | http://www.domänstatus.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.