Momsdeklaration vs öresavrundning

14
Hej.
Har enskild firma och använder årlig momsdeklaration. Har precis gjort momsdeklaration inför bokslutet och ska bokföra momsomföring innan jag börjar med bokslutet.

Man ska inte använda ören i momsdeklarationen så alla fält som fyllts i på momsdeklarationen har varit med örena "avklippta", ej avrundade.
Då detta ibland innebär att en summa av av olika konton klipps av (0.9+0.9+0.9 = 2.7 = 2) blir det således inte en avrundning av varje konto.
Sedan räknar man ju ut all utgående och ingående moms mha de redan avklippta värdena i rutorna och för in i ruta 48 och 49. Så man har summerat "felaktigt" avrundade delsummor. Sedan har man en skillnad på ingående och utgående moms där båda är "felaktigt" avrundade och felet blir ännu värre.
Jag kan alltså i praktiken tappa 99 öre i varje ruta och dessa felen summeras ju. Men slutliga uträkningarna baseras ju på ovanstående avrundade rutor...

När jag sedan ska bokföra omföring av moms till 2650 med vart och ett av kontona blir det problem för den beräknade momsen kommer inte stämma med det jag omför eftersom "avrundning" skett på delsummor i momsdeklarationen (t.ex. 2611+2612 till ruta 10 och sedan "klippt").
I mitt fall skiljer det ca 2 kr mellan min beräknade moms enl momsdeklarationen och när jag räknar ut skillnad mellan all ingående och utgående moms MED ören.
Den enda lösningen jag ser är att göra en "öresavrundning" på mer än 1 kr och bara smussla undan någon krona extra för att omföringen ska gå jämnt ut och stämma med deklarationen, men det känns ju helt sjukt.
Är det så man måste göra?

Följdfråga:
Vad händer med 3740? Jag hittar ingen info om det, men i teorin kan ju det kontot växa i oändlighet om alla avrundningar råkar gå åt samma håll.

Hoppas på svar. Blir galen!
1009
206
Hej, Ja det är inget problem. Skatteverket kommer inte att jaga dig för att du deklarerat 3 kronor "för lite" moms. Diffen kan du som du föreslår ta mot 3740 öresavrundning. Bra att konton i bokföringen nollas helt vid omföringen så att det inte ligger kvar ören till nästa år. Precis som alla andra resultatkonton växer/sjunker 3740 under hela året (möjligen får du diffar åt båda hållen under året). När du börjar ett nytt år så nollas ju resultatkonton. Ja rent teoretiskt skulle väl öresavrundningen bli väldigt hög, men det är nog ovanligt.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
14
Tusen tack! Ett orosmoln mindre! [quote="Johan Boström" post=54291] Precis som alla andra resultatkonton växer/sjunker 3740 under hela året (möjligen får du diffar åt båda hållen under året). När du börjar ett nytt år så nollas ju resultatkonton. [/quote] Aha ja, det kommer nollas vid årsskiftet. Jag har inte kommit till det steget än så i min hjärna såg jag ett slask-konto som potentiellt växer för varje år :) Det hade känts lite underligt. Man räknar in 3740 i årets resultat som med de "vanliga" intäktskontona då med andra ord och det hamnar i summan man bokar på 2019 och 8999?
1009
206
[quote="Peter" post=54293] Man räknar in 3740 i årets resultat som med de "vanliga" intäktskontona då med andra ord och det hamnar i summan man bokar på 2019 och 8999?[/quote] Precis så!
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.