Avskrivning av firmabil med förlust. Katastrof?!

Anonym
Hej,

Jag skriver anonymt för att inte skada företaget jag har eller oroa de som har anknytning till firman.

Hur som helst driver jag ett företag inom transportbranschen. Nyligen rasade en motor i ett av mina fordon. Jag hade då två val; antingen byta motor till en kostnad av runt 60 000 kr eller att sälja fordonet för 20 000 kr och köpa ett begagnat likvärdigt med frisk motor för 60 000 kr. Valet var till synes enkelt. Jag valde det senare och kom undan med 40 000 kr istället för 60 000 kr i kostnader.

Vad jag inte tänkte på var att fordonet med trasig motor fortfarande hade ett bokfört värde eftersom det inte var helt avskrivet. Min bokföringsbyrå konstaterar nu att jag gjort en förlust på pappret på 130 000 kr och att jag därmed riskerar att dra hela firman i likvidation/konkurs.

Avskrivningen har löpt på med 20 %. Värdet på fordonet vid inköp 2012 var ca 340 000 kr men då fordonen i min bransch rullar runt 1000 mil/mån rasar värdet mycket snabbare än på pappret. Kan man hänga revisorn som förordade 5 års avskrivning istället för 3 eller 4 år?

Vad kan jag göra i dagsläget för att rädda företaget (avvaktar fortfarande bokslutet)? Tacksam för alla tips och råd!
1470
246
Ta det lugnt... Om alla åkare skulle kursa bara för att dom skrotat av en bil så skulle det inte finnas några företag kvar. Följande gäller om du har ett AB. ( har du enskild firma så får du gå hur mycket som helst i förlust ) Först måste man se vad bokslutet visar. Har du en vinst i bolaget så kanske den uppväger förlusten på bilen. Skulle det ändå visa sig att bolaget gör en kraftig förlust och har förbrukat sitt egna kapital, så är du skyldig att upprätta en kontrollbalansräkning. I den får man vara lite friare och skriva upp tillgångar en aning, och skulder kan skrivas ner en aning. Visar det sig att det trots dessa åtgärder fortfarande fattas kapital i bolaget så har du två möjligheter. Antingen beslutar du dig för att lägga ner bolaget, eller så kör du vidare, och då har du 8 månader på dig att återställa kapitalet. Funkar inte det heller, så kan du ändå driva det vidare, men då är du personligt ansvarig för bolagets skulder. Så nej, det kursar inte dagen efter bokslutet...
Anonym
Tack Ingvar för initierat svar! Vi får se vad bokslutet visar... Jag får känslan av att den revisor vi blev rekommenderade inte har full koll på hur mkt fordon i transportbranschen rasar i värde. Det är ett AB jag har. I dagsläget ser det ut som att vi kommer att göra en förlust pga att avskrivningarna äter upp vinsten varpå vi får en förlust på 130 000 kr pga det rasade fordonet. Men det finns kanske en chans att vi kan vända siffrorna på 8 månader. mvh
1470
246
Ja, vi brukar köra med maximala avskrivningar så fort som möjligt i den typen av verksamhet. Finns ju knappt inget som rasar i värde, som lastbilar. Dock får man ju tänka på att en kraftigare avskrivning belastar resultatet hårdare. Lämpligt är ju att skriva av bilarna i samma takt som dom betalas, så att värdet på bilarna, och värdet på skulderna, sjunker i samma takt. Då påverkas inte kapitalet i bolaget. Vid en eventuell kontrollbalansräkning så får du sen värdera upp bilarna en del igen.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.