Starta AB och sälja min enskilda firma till AB

1
Hej,

Jag har en enskild firma och jag är på väg att starta ett AB som ska ersätta den enskilda firman. Jag ska köpa ett hyreskontrakt med min enskilda firma och sen sälja min enskilda firma till det nystartade AB:t. Mina frågor handlar mest om vad jag ska välja när jag ska registrera mitt AB.

1) Är det bättre att ha som aktiekapitalet bara vad jag behöver som investering för inventarier eller totalt investering för att starta AB? Eller så lite som möjligt bara?
2) Hur väljer jag antal aktier? Är det bättre at ha 100 eller 1000 aktier av någon anledning till exempel?
3) Hur väljer jag aktiekapitalgränser? Vad betyder det? Jag förstår att man ska ha max x4 jämfört med aktievärdet initialt men hur kan avgöra vad som är lämpligast?
4) Hur funkar det när jag ska sälja min enskilda firma till mitt AB? Jag läste att man ska göra en underprisöverlåtelse om man överlåter hela firman, men hur sätter jag då (under)priset? Alltså hur lite tar jag betalt?

Tack så mycket!!
2360
37
Tänk efter en gång till om du verkligen ska starta AB. Själv har jag under mina 50 år som företagare haft olika företagsformer men det bästa har varit och är EF för mig.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.