Aktieutdelning-ur alla vinklar

1470
246
Får titt som tätt frågan om vad som är mest gynnsamma sättet att få ut pengar ur sitt AB, och ofta hamnar man ju på att utdelning är det billigaste sättet att få ut slantarna.

Men frågan är hur det egentligen bli om man verkligen tittar på det från alla håll, och jag saknar egentligen nån övergripande utredning som tar hänsyn till alla faktorer.

Att ta utdelning enligt förenklingsregeln är ju smidigt, billigt och enkelt. Men det har ju sina begränsningar, om man exempelvis är fler delägare, eller själv äger flera bolag.
Och sen har man skatterna att titta på. Visst är det låg skatt på utdelningen, 20 %.
Å andra sidan ökar bolagsskatten jämfört med om man hade tagit ut lön.
Det blir heller inga pensionspoäng.

Den lönebaserade utdelningen kan ju då bli betydligt större. Men här har man då lönekravet att tänka på. Man måste ta ut så pass hög lön så man hamnar över brytpunkten för statlig skatt.
Mer skatt där alltså, plus högre bolagsskatt , och sämre pension.

Sen har man då alternativet att ta ut vad man vill, och beskatta det som tjänst. Bolaget slipper arbetsgivaravgifterna. Men då får man väl istället inga pensionspoäng?

Min uppfattning är att staten oftast ger och tar, och i slutänden så blir resultatet ungefär samma hur man än gör.
Men vissa saker låter ju bra. Låg skatt exempelvis. Att den sen äts upp av att man förlorar på nåt annat, det får man ta reda på själv.
Så finns det nån som tittat på totalen av allt detta?
128
15
Smart fundering, Jag tror att de flesta (företagare) föredra låg skatt vs pensionspoäng, för det är ingen som vet ändå vad dessa poäng är värda vid pensionen. Regering och riksdag kan dessutom ändra pensionsuträkningen....och kalkylerna räknas om varje år, så det är säkrare att casha hem....
http://www.cupsupport.se | http://www.fullpott.se | http://www.kalmarsundsparken.se | http://www.domänstatus.se
7
Beror hur mycket pengar det handlar om, bästa är alltid utländskt holdingbolag i EU så går dela ut pengarna helt skattefritt dit. Äger du utländska bolaget och bor i Sverige gäller fortfarande 3:12 reglerna men handlar det om mycket pengar finns det så klart alltid lösningar slippa skatt helt ändå i någon form. Vissa vill kanske bygga upp kapital utomlands och planerar helt flytta utomlands i framtiden eller senare även vill sälja sitt bolag och komma undan skatt helt. Mer komplexa lösningar är använda utländska truster eller foundation för hindra i juridiskt mening man äger något kapital personligen. Men mycket tänka på där och krävs hel del kapital men smidigt med sådan lösnig då dom även kan äga investment bolag som äger exempelvis semesterbostäder utomlands.
822
48
Jag tycker mig läsa att de flesta anser att man bör ta ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt. Planerar man eller har barn så är en hög SGI bra vid VAB och föräldraledighet och sen drar väl jobbskatteavdraget ner skatten ytterligare om man tar ut lön jämfört med utdelning?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.