Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Ombildning från enskild firma till AB

Ombildning från enskild firma till AB 20 mar 2017 01:02 #54623

Hej,

Jag har tidigare drivit mitt företag som enskild firma och ska nu ombilda till AB (med 3 ägare)

Jag har lite olika frågor kring ombildandet till AB:et (mest bokföringstekniska frågor tror jag)

1) AB:et är redan skapat och har nu 50 000 kr i aktiekapital som jag tog från företagskontot, hur bokför jag det? Är det en kostnad? Eget uttag? Varför?

2) Det finns efter dessa 50 000 kr fortfarande en del pengar på kontot för min enskilda firma, dessa vill jag ju få över till vårt nya AB, hur gör/bokför jag det? Har förstått det som att AB:et "köper" mina pengar och jag personligen (dvs inte min enskilda firma) får en fodran på AB:et så jag kan få ut de pengarna sen?

3) Hur hanterar jag skatten på vinsten för 2016? Jag vet ju vad mitt resultat blev för 2016 men inte exakta skatten än då skatteverket inte öppnat för deklaration?

4) Hur hanterar jag den vinst som blivit hittills 2017 för min enskilda firma? Jag vill ju inte "ge" över mina pengar till AB:et och sen behöva betala skatt på vinsten för mina redan skattade personliga pengar. Eller blir det ingen vinst för min enskilda firma för år 2017 när AB:et tar över allt?

5) Samma fråga som för vinsten men för momsen, har ju betalt moms för 2016 redan, men för 2017 blir det ju lite moms fram tills nu, hur gör jag med den?Har försökt läsa lite på nätet och vet inte om jag missförstått, men om vi säger att jag i min enskilda firma endast har pengar i kassan och inget annat (inga lager, skulder, kundfodringar etc)

Säg 40 000 kr (och detta är då vinst, skatt som ska betalas för 2016, skatt som ska betalas för 2017, moms för 2017, dvs hela enskilda firmans pengar)

Då "köper" mitt AB dessa pengarna (och allt annat enskilda firman har t.ex hemsida etc) och jag personligen får en fodran på dessa 40 000 kr som jag alltså kan ta ut skattefritt från mitt AB

Sen gör jag ett sista bokslut för min enskilda firma och blir då skyldig att betala in skatt för 2017 och moms för 2017 (och skatt för 2016 om det inte betalats in innan enskilda firman blev nedlagd) och här kan jag då ta ut de 40 000 kr för att betala dessa skulder?

Hoppas ni kan hjälpa mig!

Välj kommun från listan