Starta nytt AB hjälp av kapital från befintligt AB.

1
Hejsan!

Jag skulle behöva hjälp med att genomföra finansieringen av ett nytt AB på bästa sätt. Saken är den att jag och frugan äger ett AB med 50% vardera. Bolaget går bra och gör stadigt lite vinst. Jag skulle vilja använda delar av denna vinst för att finansiera en affärsidé jag har med en god vän. Vi ska starta upp ett nytt AB (oklart hur aktiefördelningen ser ut oss sinsemellan än så länge) och behöver kapital att investera i maskiner.

Jag vill använda de obeskattade medlen som finns i det befintliga bolaget för att finansiera det nya bolaget. Eftersom det nya bolaget inte till 90% kommer ägas det gamla bolaget så räknas det väl inte som dotterbolag? Så då omöjliggörs koncernbidrag. Att bara fakturera verkar inte skatteverket vara så nöjda över. Hur skulle ni göra? Och en till fråga: Om jag tar av aktiekapitalet av det befintliga AB:et för att finansiera det nya, blir det några problem? Ett lån skulle naturligtvis vara ett alternativ mellan bolagen, men kanske krångligt bokföringsmässigt.

Stort tack på förhand!
1009
206
Hej, Om du funderar på dotterbolag så är gränsen 50%. Du ska äga mer än 50% eller ha ett inflytande som ger mer än 50% av rösterna. Att bilda ett dotterbolag (eller intressebolag) gör du ju genom att använda pengar från moderbolaget. Detta blir dock en tillgång i moderbolaget (om du tar 50 000 kr från banken och bildar ett dotterbolag - minskar bank med 50 000 kr och tillgång aktier i dotterbolag ökar med samma). Det påverkar alltså inte resultatet i det skedet - och därmed ingår beloppet i underlag för skatt. Sedan har du dock möjlighet att föra över pengar som koncernbidrag. Detta räknas som en kostnad hos givaren och intäkt hos mottagaren. Men du måste ju räkna på hela affären som helhet. Om ni äger 50% var tex. Och lägger minimala 25 tkr var. Om du då sedan för över 2 Mkr i koncernbidrag kommer ju du stå för nästan hela kapitalet och bör ju ha någon ersättning för det. Lånar du ut pengarna kan du ju ta en ränta och få ersättning på så vis. Om ni vet att ni behöver 2 Mkr skulle ni ju kunna sätta aktiekapitalet till det och då få ägarandel utefter vilken andel kapital ni tillför, och då framtida utdelningar i förhållande till det. Finns ju lite att fundera över och för och nackdelar med alla varianter.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.