Bokföra förmån utan löneuttag

14
Hej,

Jag har nystartat AB inom konsulting och har ännu inte fått igång ekonomin så jag kommer inte ta ut lön i maj, kanske inte i Juni heller.
Dock har jag i maj fått en faktura på sjukvårdsförsäkring som innebär lite förmånsbeskattning.

Antar att jag skall köra ut löneunderlag med bara förmånen i Maj, det blir dvs registrerat som bruttolön för skatteunderlag men ingen skatt dras pga 0 (noll) kr i lön.
Är det rätt uppfattat?

/ Joacim
2
På förmån skall alltid skatt betalas. Men i ditt fall då du ej tar ut någon lön så blir det lite problematiskt rent praktiskt i bokföringen. Du kommer inte att få ihop debet och kredit om du inte lägger på lägger på en lön som motsvarar skattebeloppet. Höjer du den skattegrundande beloppet (bruttolön + förmån) höjs även din arbetsgivaravgift vilket inte är så roligt. Därför är smidigaste sättet för att undvika onödig beskattning att enkom ta upp förmånen och räkna arbetsgivaravgift på den, och inte ta upp någon skatt. Däremot måste skatt betalas och detta får du istället göra på din privata inkomstdeklaration, du kommer därav få en restskatt vid årets slut. Se nedan exemepl på hur du deklarerar detta i arbetsgivardeklarationen: Förmån: 4 000 kr Arbetsgivaravgift: 1 257 kr Skatt: 0 kr Att betala: 1 257 kr

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.