Registrera inköp till firma som inhandlats före innan start.

5
Man får enligt lag registrera inköp från kalenderåret företaget startade och året dessförinnan.
Snart ska jag starta upp enskild firma. Och jag har köpt dator, kamera, kontorsartiklar m.m. som ska registreras som inköp till företaget.
Hur går det till när detta görs? Görs det vi registreringen eller i bokföringen när registrering är klart?
Tror jag kommer använda mig utav Visma, om ni inte har andra tips på enkla bra bokföringsprogram.

Känner ni till andra trådar ang detta, länka dem gärna!

Tacksam för alla svar!
5
Ingen som har startat enskild firma här innan och gjort detta?
6
Hej Ellen, Du kan boka upp dessa i din bokföring när allt är igång. Viktigt att de är tydligt att det är saker som tillhör företaget och inte sådant som är på gränsen till privat. Vi kör Visma eEkonomi med alla våra kunder och kan varmt rekommendera det för mindre företag. Om du inte har kunskaper om bokföring så rekommenderar vi att du inte sätter igång och försöker själv utan tar hjälp av byrå. Har sett så många tokigheter och att det i slutänden kostar mer pengar att reda ut det i efterhand. Du får gärna kontakta oss på [email protected] om du är intresserad av att ta hjälp av just oss =) Tipset är som sagt att ta hjälp, oavsett om det är av oss eller inte.
Den moderna redovisningsbyrån
5
Så tacksam för svaret! Detta ska jag absolut kolla upp. Men jag läste i något forum att man ska först registrera en insättning för att sedan göra avdrag på det som inhandlats. Tex dator och kamera är inhandlat då jag behövt de i det jobb jag har nu. Det som ska ske är att jag ska byta jobb men fortsätta som konsult för mitt nuvarande jobb. Därav borde det ingå som företagsartiklar? Tusen tack för svar!
1470
246
Insättningen och avdraget gör du i samma moment. Dvs du sätter in din kamera i bolaget och bokför det som en egen insättning, och kameran exempelvis på kontot för förbrukningsinventarier. Om vi säger att den är värd 10 000, så blir det: 2018, egen insättning - ( K ) 10 000. 5410, Förbrukningsinventarier + ( D ) 10 000. Du ska däremot inte blanda in nån moms i detta, eftersom ett momsavdrag bara är ok om du köpt in varorna , visserligen innan företagsstart, men avsedda just för företaget. Och det kan man ju inte riktigt säga i ditt fall.
5
Jo, kamera och dator är inköpta just för arbetet jag jobbar för idag,. Jag har fått en ny tjänst (start sep och startar enskild firma i samma veva) och ska då jobba som konsult för mitt gamla jobb. Därav borde det absolut vara giltigt för momsavdrag. Vad är argumenten för att dator och kamera inte skulle var giltigt för momsavdrag? En liten fråga till, när ska man sätta igång med uppstarten och registreringen av firman? Skatteverket sa att det kan ta några veckor för moms och fa-skatt att bli godkänd. Eller registrerar man detta samma dag som man börjar jobba som konsult? Det är väl FA-skatt jag ska ansöka om då jag har annan anställning? Tack igen för all hjälp!
1470
246
Argumentet mot momsavdrag är att du köpt in kameran för en annan tjänst än den som du ska köra i den enskilda firman, även om det nu råkar vara samma jobb. Men det är ju inte så mycket lönt att spekulera runt, utan i så fall får du se till att få ett skriftligt besked från skatteverket utifrån just dina förutsättningar. Det dom vill se är ju att du haft en plan för att starta eget, och i den planen ingår att köpa grejer. Ja, det är rätt segt att få klart F-skatt och moms, så ansök så snart du kan. Huvudsaken är ju att F (FA) skatten är klart innan du ska skicka din första faktura. Numera är det dessutom nästan standard att dom skickar ut ett långt frågeformulär där du ska beskriva ditt företagande för att få F-skatt. I nåt extremt fall har vi varit tvungna att låta klienten börja fakturera utan F-skatt, för att övertyga skatteverket. Helt sjukt ibland. Ja, det är FA-skatt du ska ha.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.