Postförskott

38
När jag ska bokföra en vara som har skickats mot postförskott, bokför jag postförskottsavgiften tillsammans med frakten på 3520? Dum fråga, men är det även moms på postförskottsavgiften?
488
Jag brukar bokföra postförskottsavgiften ihop med frakten i en klump. Både postförskottsavgiften och frakten räknas som underordnade det du huvudsakligen säljer, och får samma momssats som det. Säljer du något med 25 % moms lägger du alltså 25 % på helheten inklusive postförskott (eller anger 20 % av helheten inklusive moms), och säljer du något med 12 % moms lägger du 12 % på helheten. [br] [br]Detta gäller när du fakturerar postförskott och frakt till din kund. När du själv betalar det till Postverket bokför du det lämpligen på 6250 "Porto". Det är 25 % moms då.
38
Ok tack! [br] [br]När jag skickar paket så sätter jag portot på 5710 och när jag "får tillbaka" fraktkostnad från kund sätter jag frakten på 3520. [br]Blir det rätt? [br] [br]Kör du med spcs? Jag är lite osäker på var jag ska sätta postförskottsavgifen på fakturan. De fält som redan finns är ju som FRAKT eller som EXP.AVGIFT?
488
Nej jag kör inte SPCS.
35
Jag gillar din idé med att sätta frakten på 5710 och sen när kunden betalar in så lägger du det på 3520. [br] [br]Jag lägger fraktkostnaderna som jag lägger ut för kunder på 5720 istället och fraktkostnader som är när jag själv köpt in någonting på 5710. På detta sätt separerar du kundfrakter och andra fraktkostnader och ser bättre vad du haft för utgifter för frakt. :wink:

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.