Köpa ut aktieägare med bolagets egna medel

8
Hej,

Jag skulle vilja köpa ut min partner med bolagets egna medel. Jag har förstått det som att det i sig är inget problem - bolaget kan köpa hans aktier. Problemet är dock att vi enbart har 50 000 i aktiekapital vilket ju är minimum och skulle hans aktier bli utköpta och kasserade så skulle det bara vara 25 000 kronor kvar. Det positiva är att vi har tillgångar som raketartat ökat i värde, så finns det någon möjlighet att samtidigt binda lite av de tillgångarna som aktiekapital?

Jag har tänkt mig att en fondemission kan användas men det verkar begränsat, nämligen:

"Fondemission kan ske genom en överföring till aktiekapitalet från:

*Fritt eget kapital – exempelvis från fria fonder som överkursfonden eller disponibla vinstmedel. Ett sådant beslut kan fattas både på årsstämman, där man fastställer balansräkningen och på en extra bolagsstämma. Medlen måste dock alltid återfinnas i den senast fastställda balansräkningen.

*Bundna fonder – exempelvis från uppskrivningsfonden, reservfonden och fond för utvecklingsavgifter. Detta kan beslutas när som helst under räkenskapsåret.

*Medel som fås genom uppskrivning av det bokförda värdet på en anläggningstillgång. Detta kan bara ske på årsstämman i samband med att balansräkningen fastställs." (http://www.bolagsverket.se/ff/foretagsformer/aktiebolag/driva/aktiekapitalet2/fondemission/fond-1.3810)


De tillgångar vi har som vi vill binda är likvida tillgångar / kassa. De är dock inte bokförda som fritt eget kapital i form av vinst ännu, eftersom vi fortfarande är på första räkenskapsåret. Kan man preliminärt räkna ut skatt på de vinster vi har gjort, ha en extrainsatt stämma och sen binda vinstmedel till aktiekapital?

Om detta fungerar, i vilken ordning ska man göra allt? Utköp och fondemission på samma extrainsatta årsstämma?

Är ytterst tacksam för minsta hjälp jag kan få!
1468
246
Var har du fått ifrån att bolaget skulle kunna köpa sina egna aktier, och betala för dom? Aktiebolagslagen 19 kap., säger ju tvärtom..: [i]Förvärv av egna aktier I vilka fall ett aktiebolag får förvärva egna aktier 4 § Ett aktiebolag får inte förvärva egna aktier utom i de fall som anges i 5 §. Ett avtal som strider mot detta är ogiltigt. [/i] Man får heller inte låna pengar ur bolaget för att köpa dess aktier, utan det du kan göra är att ta ut lön och betala aktierna privat. Aktiekapitalet kan du rätta till vid kommande bokslut, om du känner dig trygg i att bolaget har tillräckligt med tillgångar.
8
Här ifrån: [i]"Situation 2 Bolaget gör en minskning av aktiekapitalet genom en indragning av aktier. Det innebär i praktiken att bolaget ”köper tillbaks” sina egna aktier och sen löser upp dem. Det fina med det här är att det är bolaget som ”köper” tillbaks aktierna så de övriga delägarna behöver alltså inte lägga upp pengarna privat. De kvarvarandes situation som ägare påverkas heller inte i övrigt. En förutsättning för att man ska kunna genomföra detta är att det måste finnas tillräckligt fastställt eget kapital och likviditet i bolaget. I de allra flesta fall görs även en riktad nyemission, beroende på omständigheterna." [/i] (https://www.revideco.se/sa-koper-man-ut-en-delagare/)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.