Fakturera undertiden företaget registreras för f-skatt

6
Jag har skickat in registrering av enskild firma, dvs f-skatt. Detta kan ta 2-4 veckor att gå igenom. I registreringen var det en fråga kring första affärshändelsen och den markerade jag denna vecka. Kan jag då fakturera en kund innan f-skatten är bekräftad från skatteverket? I data-tabellen som registrerades är det markerat att första affärshändelsen sker denna vecka så det borde fungera. Hur fungerar det för det företaget som ska betala fakturan?
1472
246
Om du känner dig säker på att du får F-skatt utan problem så tycker jag du ska vänta. Den senaste tiden har det gått rätt fort att få ärendet klart. Har inte F-skatten blivit klar när kunden ska betala, så lär dom bli bekymrade. Egentligen ska dom ju då dra av 30% skatt. Om det nu är en tjänst du ska sälja. är det en vara du säljer så spelar det ingen roll.
1009
206
Jag lärde mig i min ungdom att man får utföra uppdrag men måste ha F-skatt senast när man fakturerar. Har du inte F-skatt när du fakturerar ska kunden dra 30% skatt, som Ingvar skriver. Men är det så bråttom att fakturera? Har du inte en liten buffert så du klarar dig ett par veckor? Du kan ju utföra arbeten så att du har ett gäng att fakturera när det är dags. Du kanske ska kolla om du kan ha några på kortare betalning än 30 dagar så att du får in en del snabbare.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
6
Det är brottom att fakturera och jag tror det går bra att det räknas som hobbyverksamhet eftersom det är väldigt lite pengar vi pratar om. Om vi tittar från perspektivet av det företaget som ska köpa av mig, vad behöver dom göra för att betala en hobbyverksamhet? Dom pengarna jag kommer få in av fakturan kommer direkt gå till standard utgifter: bostadshyra+mat, dvs jag kommer inte gå i vinst. Då undrar jag vad företaget som ska betala behöver tänka på när min f-skatt inte är registrerad än, vilka avgifter behöver dom dra av på bruttobetalningen? Eller räcker det med att jag skapar ett kvitto där jag skriver att dom köpt en vara av en privatperson? Vad behöver dom betala extra för (skatt osv) när dom köper en vara av en privatperson som ett företag?
1472
246
Om vi nu tar en sak i taget.. Är det en[u][b] vara[/b][/u] du ska sälja? I så fall, se mitt svar ovan. Då behöver du inte bry dig om ifall F-skatten är klar eller inte. Är det en [u][b]tjänst[/b][/u]t du ska sälja? Det kan du inte hävda hobbyverksamhet på. Säljer man en tjänst så är det F-skatt som gäller, annars får kunden dra av 30% i skatt och betala in för dig. Annars är du anställd.
6
Jag förstår inte helt, om det är en vara som jag säljer, hur ska företaget som vill köpa varan bete sig? Om jag säljer varan till företaget för 5000 kr vad behöver företaget göra exakt om jag ger dom mitt personkonto att betala summan till? Behöver dom tänka på annat än att betala den summan till mig och markera det i sin företagslogg/deklaration?
1472
246
Du ska skicka dom en faktura på varorna du levererat, och den ska kunden betala. Dom behöver inte tänka på nåt mer.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.