Fråga angående konsultbolag och bolagsform(er)

3
Hej

Trevlig sida, första besöket och kände direkt att jag fått en ny startsida =]

Till min fråga:
Jag och en kollega ska starta ett konsultbolag där vi hyr ut oss mot ett konsultarvode.

Jag har hört att man kan starta ett AB och sedan ha varsin enskild firma som man fakturerar AB med,
och på så sätt slippa bli anställd i aktiebolaget och de kostnader som kommer där till.

1. Går detta när man äger ab man fakturerar?
2. Tjänar man på att inte vara anställd i sitt AB?
3. Finns det några andra för-/nackdelar med att göra såhär?

Tack på förhand!
/Nic
1468
246
Jag vet att det där är en populär fråga, och jag förstår faktiskt inte riktigt varför man vill krångla till det hela , när man väl lyckats få till den förenkling det innebär att köra verksamheten i ett AB. Om du har ett AB, så kan du visa upp 'riktig' lön, något som är viktigt i kontakt med exempelvis banker. När lönen är utbetald, skatten dragen och bolaget har betalt in avgifterna, så är du färdig. Du slipper laborera med att sätta undan och spara hälften av det du fakturerar ditt bolag för att ha till skatterna och avgifterna i den enskilda firman. Du kanske till och med kan få lite skatteåterbäring :) Du kan som anställd bli sjukskriven med 1 karensdag. det kan man visserligen med enskild firma också, men risken är att man valt betydligt fler karensdagar, 'för jag blir ju inte sjuk'. Fördelen då..? Tja, det är ju lite lägre egenavgifter i en enskild firma, än vad arbetsgivaravgifterna är. Sist men inte minst finns det även en stor hake i hela upplägget, och det är att skatteverket kan komma att betrakta alltihop som vanlig lön från ert AB. Och det är enligt samma princip som dom är tveksamma till enskilda firmor som bara har en enda kund.
1069
139
Ingvar, 1 karensdag är det ju inte när du har eget AB - det är i praktiken 14 karensdagar eftersom arbetsgivaren (= du själv) står för sjuklönen första två veckorna. 7 karensdagar är standard för enskild firma men kan ändras till 1, 14, 30, 60 eller 90.
1468
246
Jo, så blir det ju förstås, men det bygger ju lite på att man hela tiden plockar ut allt bolaget drar in, i lön. Har man en vinstmarginal i bolaget, och kapital, så blir det ju inte så kännbart att betala ut sjuklön. Men visst, det är ändå pengar man själv dragit in, absolut.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.