Bokföra tillbyggnad av fastighet K3

3
Hej,

Har en fråga kring hur jag bokför vid en tillbyggnad av en fastighet som pågår under en längre period, ca 1 år. Har lyckats läsa mig till att kostnaderna bör bokas på konto 1181 under tiden det byggs om att man sedan vänder det till konto 1100 Byggnader när arbete är helt färdigt.

Hänger dock inte riktigt med på vilket motkonto jag ska boka på. Låt säga att jag anlitat ett externt företag till att installera ett en hiss och jag erhåller en faktura om 100 00 kr som jag betalar med checkräkningskontot. Bokar jag då bara 1181 debet och 1930 kredit? Vad händer om projektet sträcker sig över bokslutsdagen? Borde jag inte blanda in något resultatkonto?

Aktiebolaget i fråga tillämpar K3.

Tack på förhand.
33
8
Aningen sent svar kanske. Men det stämmer att du initialt bokar mellan 1181 och 2440/1930. Sedan om det är ett projekt som förväntas pågå över årsskifte och du har kalenderår som räkenskapsår så är det god redovisningssed att sedermera aktivera de delar av projekt som är klara. Exempelvis om hissen är färdig medan fönster fortfarande är pågående så ska du aktivera kostnaden för hissen och därmed skriva av den. Övriga komponenter som fortfarande är pågående kan fortfarande balanseras på 1181 och behöver ej skrivas av. Och inte att förglömma, finns det tidigare bokfört värde kvar på den gamla hissen så ska det utrangeras och direkt kostnadsföras även om det kvarstår 10 års avskrivning på det. Hoppas detta underlättar för dig, K3 är inte helt enkelt enligt min erfarenhet för de som ej regelbundet jobbar med det och speciellt med fastigheter inblandade. K2 är betydligt simplare.
Driver 6530 Redovisning KNA AB

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.