Vidareförsäljning - prispåslag

5
Hej, jag har en fråga ang bokföring. Jag fick information om att man inte får göra vinst vid vidareförsäljning. Alltså prispåslag på en inköpt vara som man sedan säljer vidare till kund.

Exempel 1. Om jag hjälper en kund att måla och inreda en lokal, mitt förtag tar in ett ett förtag som tar hand om målningen och ett företag som tar hand om inredningen. Mitt förtag projektleder det hela och mitt förtag blir fakturerat av målaren och inredaren. Mitt företag fakturerar sen slutkunden. Mitt förtag har då lagt på säg 20% på målarens och inredarens kostnad.

Exempel 2. Jag bygger en hemsida till ett företag. Mitt företag gör designen och frontendutveckling, jag köper in back-end-utvecklingen från ett annat företag och vägleder de genom processen. Sedan fakturerar jag kunden för en fullständig hemsida, då får jag alltså inte göra någon vinst på inköpet jag gjorde från förtaget som utvecklade back-enden?

För mig låter det märkligt att man inte skulle få göra vinst på det här. Stämmer det?

Tacksam för svar.
1009
206
Hej, Du har rätt som tycker att det låter märkligt, för det stämmer inte alls. Självklart får du göra vinst på vidareförsäljning. Men OM du har avtalat att sälja till ett visst pris eller att du inte får ta betalt ytterligare så får du självklart inte det. Då är det ju fråga om ett avtal ingånget av dig som ska hållas. Dock kan jag tänka mig att man då lägger in en viss kompensation i avtalet som ska hållas. Jag skulle påstå att det normala är att man lägger på något så att man tjänar på att sälja någon annans vara eller tjänst. Varför skulle man annars sälja den?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
5
Tack för ditt svar. Exakt så jag tänker. Och självklart så är kunden medveten om påslaget.
1468
246
Jag tror den som sa det till dig har blandat ihop det med Vidarefakturering. Där har skatteverket speciella regler angående exempelvis att man inte får göra vinst. men då handlar det alltså om utlägg du gjort för en kunds räkning, och som du bara fakturerar vidare till kunden. Annars är det alltid marknaden som styr. Det är inte alltid man kan göra några större påslag utan att riskera att tappa kunden. Byggare t.ex, dom kan sällan lägga på några större summor på materialet.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.