Registrerat 0 i överskott - när ska jag betala in skatt?

3
Hej,

Studerar heltid och frilansar vid sidan av (registrerad sedan feb 2016), har inga övriga inkomster från anställningar.

I januari skrev jag till skatteverket och förklarade att jag inte kunde betala preliminär skatt kontinuerligt under året då huvudfokus under terminerna låg på studier, och att föregående år varit mentalt påfrestande när det kom till att skaffa uppdrag enbart för att kunna betala in prel. skatt. Nämnde att jag skulle jobba 100% med frilans under sommarlovet, och fick beslutat att jag inte behövde betala någon prel. skatt under året.

Nu undrar jag när jag senast måste betala in skatt på det jag tjänat under årets lopp. Överskottet uppgår till ungefär 100 000 SEK. I dagsläget misstänker jag även att jag inte kommer kunna betala in hela skattebeloppet innan året är slut. Har sökt information om liknande fall men de enda trådar jag hittat som berör ämnet är flera år gamla.

Tack på förhand för svar!
Mvh Max
7
2
Jag antar att det är en enkild firma. Hur mycket slutgiltig skatt du ska betala bestämst av årbokslutet som du skickar in i samband med din deklaration. Du kommer sedan att behöva betala in den slutgiltliga skatten någon gång i slutet av juni. Det är ju inte så bra att du har spenderat pengarna som du är skyldig i skatt, men som tur är har du lite tid på dig att skaffa pengarna. Det finns även en kalender på skatteverkets hemsida med viktiga datum som kan vara bra att hålla koll på.
3
Tack för svar Peter, stämmer alldeles riktigt att det gäller enskild firma. Mycket som inte vart särskilt bra det här året, men vi snackar några tusenlappar som är utestående för närvarande så det är enkelt åtgärdat. Jag läste någonstans att (fråga 1) man kan få böta om man betalat in över 30 000 för lite under räkenskapsårets gång, stämmer det? Och (fråga 2) kan jag föra över allt jag för närvarande har på företagskontot till mitt skattekonto hos skatteverket? Dvs är det OK när man registrerat 0 i överskott att betala in skatt sporadiskt under årets gång?
1469
246
Du kan betala in när du vill till ditt skattekonto, men sätt då en utbetalningsspärr så dom inte betalar ut det igen. Det är ju inte direkt böter på att betala in skatten så sent som möjligt, men du får betala ränta till skatteverket. Vill du skjuta på skatten så långt som det är möjligt så ska du deklarera sista dagen, brukar vara ca den 5 maj, och göra det på papper. Då får du förmodligen inte slutskattebeskedet förrän i december och måste betala senast 12 mars 2019. Dock kan man inte lita riktigt på dom där datumen längre, för skatteverket granskar deklarationerna lite hur som helst och när dom är klara så får man skattebeskedet. Men ett säkert sätt att åka på tidig skatteinbetalning är att deklarera tidigt via nätet. Nu är ju inte ovanstående nåt att rekommendera, eftersom du då ligger efter hela tiden, men i nödfall kan man göra så. Sen vet jag ju inte om du är momsregistrerad? För momsen kan man aldrig skjuta på, utan den får man betala in när man har gjort momsdeklarationen.
3
Otroligt hjälpsamt svar Ingvar!! Är momsregistrerad men har i år endast sålt tjänster till företag belägna i länder utanför EU.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.