Övergång från Enskilld firma med skuld till AB

2
Hej alla Experter!

Ska försöka hålla frågan kort, men lite bakgrund, jag började för 4 år sedan utveckla ett program på fritiden, tog in ett par konsulter som hjälpte lite grann med sakerna jag inte klarade av själv, men pga bristande tid från min sida hann marknaden komma ikapp och släppa likvärdiga produkter. Under åren har jag samlat en skuld på ~80,000kr.

Nu har jag tagit en anställning på ny firma på 50% och istället kommer att konsulta själv mot min gamla arbetsgivare de sista 50% under mitt eget AB då det rör sig om större belopp.

Förstår jag det rätt att jag kan göra en fakturering på 80,000kr (+moms) och kvitta mot min skuld i bolaget innan jag väljer att lägga ner den? och sedan lägger fokuset i ABet och börja på ruta ett? Jag förstår det som att ABet inte kan ta över skulden ens när jag har tillräckligt med pengar i bolaget.

Enskilda firman har inget av värde att flytta över mer än en halvfärdig app jag inte kommer att släppa.

Har jag tänkt rätt eller missat något viktigt?
1073
139
Om du har ett samlat underskott över åren på 80.000 gällande enskild näringsverksamhet, så är det rätt tänkt att försöka få intäkter som täcker upp underskottet innan du avvecklar verksamheten. Sen kanske det inte är exakt 80.000 du ska ha som mål att fakturera, du kanske har några kostnader under året som även de bör täckas upp av intäkter.
2
Tack så mycket, skönt att höra att jag tänkt rätt :) Jag har så gott som inga utgifter som jag inte kan lägga över på ABet (bredband + telefoni) så det är nog lugnt!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.