Bifirma, ägarandel huvudbolag samt urträde

Anonym
Om jag och en person till skulle starta ett handelsbolag tillsammans och bedriva var sin e-sajt inom företaget så tänker jag att det kunde vara bra om t.ex. jag startade en Bifirma inom huvudbolaget (det krävs väl för att vi ska kunna bedriva verksamheter under olika namn?).
Jag har dock några frågor kring detta:

1. Hade jag då kunnat sälja samma varor som den andre personen? Jag skulle nämligen i så fall ha en mer specifik inriktning på mina varor men vissa varor skulle troligtvis vara samma? (Typ att han skulle sälja cyklar i allmänhet och jag bara bmx cyklar där vissa då även skulle ingå i hans sortiment). Eller behöver det vara helt skilda varor för att det ska få vara en Bifirma?

2. I kompanjonssamtalet kunde man skriva att jag äger och driver bifirman. Men hur skulle man kunna skriva ägandeandel för huvudbolaget? Jag skulle egentligen inte ha något med huvudbolaget att göra annat än att bifirman finns i huvudbolaget. Men man kan väl inte skriva att den andre äger huvudbolaget för då skulle den väl per automatik även äga bifirman?
Skulle man skriva att den andre personen äger allt i huvudbolaget förutom bifirman? Hade det varit bra skydd för båda?

3. Låt säga att vi om några år bestämmer oss för att gå skilda vägar, hade jag då kunnat "göra om" min Bifirma till ett eget handelsbolag?
s
Förstår ärligt talat inte varför ni skall driva detta i ett gemensamt HB, det verkar ju inte vara så mycket ni har gemensamt? Kanske bättre att ni har var sin enskild firma. Handelsbolag är enligt mitt förmenande en bolagsform gjord för att skapa problem så det är mkt viktigt att ni har ett bra avtal som reglerar allt det du beskriver.
2
Jag vill göra det för att vi ska kunna ha ett gemensamt fraktavtal. Fraktavtalet beror ju bland annat på hur mycket som skickas. Låt säga att jag skickar 2000 per år och den andre 2000 per år. Då skulle vi kunna få samma typ av avtal. Men ett företag som skickar 4000 per år skulle få ett bättre avtal än det vi skulle få. Dessutom skulle vi kunna köpa in för bättre priser eftersom ett stort företag med många inköp har större chans till rabatter än vad små företag med färre inköp skulle ha. Eller hade vi kunnat åstadkomma det jag är ute efter på annat sätt än med ett gemensamt HB?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.