En oerhört märklig situation

3
Hej

Jag har hamnat i en skum situation som jag försökt läsa på vad som gäller rent juridiskt och hur jag skall göra för att det skall bli rätt.

Jag har ett nystartat företag som i ärlighetens namn kanske inte gått så lysande men det har gjort en liten vinst.

Jag har skött bokföringen själv då jag har viss vana vid detta men lämnade in bokslutet till ett annat företag för hjälp med detta. De fick sie4 fil och verifikat av mig. Jag hörde av mig några dagar efteråt och frågade om allt var ok och det var det.

För några dagar sedan var det klart och jag åkte in till dem. Jag frågade om det var några problem det var det inte. Så jag skrev på bokslutet då siffrorna stämde väl med min egen uträkning innan.

N.b. jag tittade inte i verifikatpärmen då utan godtog att allt var ok särskilt som siffrorna stämde.

Jag fick inte en uppdaterad sie4 med mig utan fick be om det några dagar senare men när jag förösker importera den så säger mitt program att övernestämmelsen är för låg och vill inte importera.

Jag kontaktar firman som då säger att de gjorde om hela bokföringen då det var så få verifikat gick det snabbare än att dubbelkolla mot befintlig. Jag tittar nu i min verifikatpärm och märker då att 16 verifakt saknas och övriga är omnumrerade. Öppnar sie4 från redovisningsföretaget i ny fil och upptäcker att de komprimerat verifikaten så varje verifikat endast berör en händelse på huvudkontot och alla följder av det hamnar på samma medan jag hanterat händelser på skattekonto och andra konton som separata verifikat om de ej skedde på samma datum. Övriga skillnader mot min bokföring är att de bokfört skatt direkt mot 2510 medan jag använt 2518 löpande under året och en öresutjämning på 48 öre är korrigerad.

Så nu sitter jag med två bokföringar, en verifikatpärm som inte hänger ihop med exakt samma resultat oavsett.

Jag bad inte om att få hjälp med bokföringen och de meddelade inte att de gjorde vad de gjorde utan jag upptäckte det succesivt.

Vad gör jag nu??
Lite trött efter att ha gått igenom bokföringen inatt så kanske är svaret uppenbart men just nu känns det inte så.
1009
206
Hej, Låter ju lite konstigt det där. Menar de att det var så många fel att det skulle gå snabbare att göra om allt från början än att rätta i efterhand? Egentligen får man väl inte göra om en bokföring så. Det som är bokfört ska sparas i 7 år, och du bör nog för säkerhets skull spara båda bokföringarna då. Om det är så att det är bättre att fortsätta 2018 från deras bokföring kan du nog lägga en notering i dina papper från 2017 om vad som hänt och varför dy bytt, så att det finns dokumenterat ifall någon vill titta på det. Möljligen skulle man kunna argumentera att man själv bara gjort en "uppställning" för att hålla koll och att det inte var tänkt som bokföring, men jag skulle passa mig för en sådan lösning. Är det då bara något konto som är bytt? som 2510 istället för 2518? Det du skriver om att komprimera verifikat förstår jag inte riktigt. Ett verifikat ska representera en händelse. Så du ska inte bokföra alla kvitton för en månad som ett verifikat. (Sedan vet jag ingen som dömts för en sådan sak utan det handlar väl i praktiken om att det ska gå följa bokföringen utan svårighet)
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
3
Tack för snabbt och tydligt svar. Bad 3:e part kika på det efter er kommentar och även de säger samma sak, en händelse = ett verifikat som det var från början. Svar på dina frågor: Avseende kvaliteten innehöll de första 5-6 verifikaten i orginalbokföringen en hel del rättelser men i övrigt är det samma konteringar som i den som bokslutshjälpen levererade. Förutom det kontobyte jag skrev om i frågan har de inte skett några skiften. Avseende verifikatkomprimering har bokslutshjälpen fört ihop inbetalning till skattekonto och inbetalning av skatt från skattekontot på samma verifikat trots att de skett på avsevärt olika datum och att andra händelser skett däremellan, likadant med bankhändelser (pengaflytt mellan konton). Resultatet är identiskt oavsett uppställning. Avseende motivet tyckte de att det var så få verifikat och de behövde ju ändå kontrollräkna. Det största problemet är ju att de plockat ut och gjort sig av med verifikationer ur verifikatpärmen som de upplevde kunde komprimeras enl ovan.
1009
206
Hej, Jag skulle vilja lugna dig lite och säga att det kan vara helt ok att göra såhär. Nu har jag ju inte sett materialet, men det finns regler som är viktiga och de som inte alltid är så viktiga (om man får uttrycka sig så). Nummer 1 är ju att man kommer fram till rätt skatter, moms mm. Hellre högre än lägre, för annars kan man få betala extra. Det låter ju som att ni kommit fram till samma siffror i slutet? Nummer 2 är att man har en rättvisande bild av företaget. Att kostnader ligger på rätt ställe, tillgångar och skulder är rätt osv. Låter ju också det som att ni har kommit fram till samma. Sedan är det viktigt att bokföringen finns och är överblickbar. Det skulle den kunna vara med båda era metoder att bokföra. (beror lite på vad det är som de har tagit bort också. Är det utskrift av bokföringsorder så finns den i alla fall tillgänglig i datorn). Det är inte helt ovanligt att klumpa ihop vissa händelser heller. Rätt ska vara rätt, men nästan rätt kan vara rätt det också ibland. Om du anser att du betalar för nått du inte beställt får du ta upp den delen. Men de har ju rätt i att de måste granska din bokföring för att inte göra följdfel i bokslutet. Att bokföra om allt kan vara snabbaste sättet. Sedan kanske du bör spara båda bokföringarna för att de ändrat i pärmen. Och kort skriva ner vad som hänt och spara i pärmen men bokföringen. Bara så att du inte gör en för stor grej av något som inte är det. Det går ju inte göra ogjort. Bara att riskbedömma och ta sig framåt.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
3
Ok, får gå vidare från detta, bättre tider stundar vid horisonten. Antar att det som är problemet kanske är kommunikation egentligen. Inget verkar ju fel förutom att de kastat några verifikat. Skall nog anlita en firma som är bättre på att förmedla vad de gör och varför nästa år. Åter igen stort tack för support när stressen var hög.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.