Bilda koncern från befintligt bolag (med oskattade pengar)

1
Jag har ett befintligt bolag med EK på över 200tkr och tänker strukturera om så jag har ett holdingbolag som äger bolaget där jag driver verksamheten. Helst vill jag att bildandet skall ske med "oskattade" pengar (och till i övrigt låg kostnad).

Det mest uppenbara är nog att man bildar ett dotterbolag och sen flyttar tillgångar verksamheten dit. Nackdelar med detta är att man måste bedriva verksamheten med ett nytt bolagsnamn (eftersom det ju är ett nytt bolag), dessutom så kommer moderbolaget eventuellt komma att ha ansvar för vad som gjorts tidigare i bolaget (vilket kan vara en risk).

Finns det något alternativ där moderbolaget istället kommer vara ett nytt bolag? Något sätt man kan göra rockad i ägandet ifall det gamla bolaget bildar det nya? Såvitt jag ser måste det gamla bolaget först göra sig av med ägandet i det nya bolaget vilket väl skulle räknas som utdelning som man isf måste skatta för?

Tillägg: till saken hör att det befintliga bolaget är enskild egendom (via äktenskapsförord), likaså gäller för dess avkastning och det som träder i dess ställe. Jag vill gärna att det blir så med moderbolaget. Annars hade ju en lösning varit att jag bildar moderbolaget med det befintliga bolaget som apport.

Tillägg2: Vid apportbildning så kommer kanske det nya bolaget betraktas som enskild egendom (då det ju träder i det gamla bolagets ställe), men frågan här är isf vad det kostar med tanke på att man behöver intyg från revisor för apportegendomen.
1468
246
Namnfrågan behöver du inte tänka så mycket på. Du kan bilda ett dotterbolag med ett fantasinamn, och sen skifta namnen på båda bolagen samtidigt. Man skickar bara in båda namnändringarna på en gång till Bolagsverket, så blir det ett ärende som handläggs samtidigt. Och vips har du nu det gamla namnet på det nya bolaget, och moderbolaget har ett fantasinamn. Eller vad du nu vill ha.
Anonym
Hej! Kanske ett Holdingbolag är precis vad du är ute efter? Här är en länk med information och bra tips. www.starta-holdingbolag.se/information-holdingbolag/fördelar

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.