Underprisöverlåtelse av aktier

7
Hej! Tack för en finfin sajt.

Jag har läst på om holdingbolag och dess fördelar och vill nu genomföra detta. Dock klurar jag på om jag måste överlåta hela mitt aktieinnehav i Verksamhet AB till mitt nya Holding AB? Av olika skäl vill jag dela upp överlåtelsen i två steg, t.ex överlåta 75% vid första tillfället och resterande vid ett andra tillfälle.

Jmf om man överlåter från enskild firma till AB måste hela verksamheten eller en hel verksamhetsgrej överlåtas vad jag förstått för att reglerna om underprisöverlåtelse ska gälla.
1009
206
Hej, Det beror på vad du vill uppnå med transaktionerna. Det är dock fullt möjligt att sälja delar av sitt aktieinnehav till ett bolag (som då kan bli moderbolag). Som du själv skriver så säljer du aktierna i Verksamhet AB och inte själva verksamheten.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
7
[quote="Johan Boström" post=56253]Hej, Det beror på vad du vill uppnå med transaktionerna. Det är dock fullt möjligt att sälja delar av sitt aktieinnehav till ett bolag (som då kan bli moderbolag). Som du själv skriver så säljer du aktierna i Verksamhet AB och inte själva verksamheten.[/quote] Tack! Det är också olika lagrum här. Jag har bara (felaktigt) tittat på Inkomstskattelagen kap 23 men det är ju kap 53 som är applicerbar för överlåtelser av aktier.
1472
246
Vill man dra nytta av reglerna för koncernbidrag så är det väl 90% ägande som gäller såvitt jag förstått. Och ska man kunna utnyttja bidragen redan första året så måste dotterbolaget startas av moderbolaget, då man måste ägt aktierna hela räkenskapsåret. Av ren nyfikenhet.. Vad är de många fördelarna med ett holdingbolag?
7
Det kan t.ex handla om att man inte når upp till löne-/ägarkravet för att ta lågbeskattad utdelning från Verksamhet AB, och för att minska skatten vid en framtida försäljning.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.