Felaktigt betald moms? Samt UE i konkurs

Anonym
Vet inte riktigt var jag ska börja någonstans i skrivande stund. Men jag gör ett försök och Uppfattas detta luddigt så skyller jag på frustration.

Jag driver ett ”konsultföretag”tillsammmans med min kollega och Vi jobbar med enbart Försäljning inom byggsektorn. (Sni-koder bygg)

Jag Ska beskriva konceptet kort.:
Vi erbjuder takrenoveringar, byggnationer, markarbeten, etc. Vi utför inga tjänster själva, utan säljer helt enkelt in en totalentreprenad som en underentreprenör sedan utför åt oss. Ex. Jag åker ut till en kund på ett hembesök, därefter blir vi blir överens om pris, utförande och tid. Jag skriver ut en order och får den signerad tillsammans med ett entreprenadkontrakt . Därefter kontaktas UE som får en arbetsorder översänd och i sin tur planerar in den i sin orderstock,. Jobbet utförs sedan av UE som bär våra kläder Samt vår reklam på sina bilar. UE står för material samt arbete.

När jobbet är slutfört så fakturerar vi kunden på 10 dagar, UE oss på 30 dagar. Vi har flertalet gånger rådfrågat vår ekonomiska rådgivare om huruvida vi ska använda oss av omvänd byggmoms eller ej, men efter forskning och diskussion med ”säkra” källor enligt honom så skulle vi blir fakturerade med moms. Så vi körde ju såklart på det i god tro/förhoppning om att allt var frid och fröjd och att han visste vad han pratade om eftersom det är han ska vara experten inom området. Vi har valt att leia bort just den delen då vi känner att vi båda vill lägga tid på det vi gör bäst. Samtidigt skönt att låta någon man tror ska ha koll på dem bitarna och kan sitt jobb!!!???

Nu till dilemmat: Vi har fått in förfrågan från skatteverket där dem efterfrågar vilken bransch/segment vi klassar oss inom, även lite allmänna frågor angående moms och arbetssätt. (Stickprov!?) vilket i mitt fall inte är några konstigheter att svara på om man skött korten rätt från början. Vår revisor blev nervös och orolig direkt jag beskrev förfrågan för honom och han påtalade nästan direkt vi skulle ta extern hjälp i form av en högre kvalificerad momsexpert.. Efter att vi har haft möte och pratat med x antal personer som är riktiga experter inom området så är det relativt klart att vi skulle ha använt oss av omvänd byggmoms, Eftersom vi säljer byggtjänster.

Nu kommer en lång process med kreditfakturor och pappersarbete inledas. Till saken hör att EN av våra UE har gått i konkurs för ett litet tag sedan och han har större skulder till företag som han inte betalt tillbaka. Det innebär förmodligen ett hinder för vår del i återkallningen av momsen som blivit fel.

JAG ÄR OTROLIGT LESS OCH KNÄCKT ÖVER ATT VI EV KOMMER BLI DRABBADE NÄR VI I HUVUDSAK INTE GJORT NÅGOT FEL!!!

Finns det någon möjlighet att vi skulle kunna få tillbaka momsen av honom om man pratar med konkursförvaltaren eller hur ligger det till I prioriteringen? Är det vi som blir skyldiga trots att vi betalat momsen en gång? Hur fan ska vi lösa detta för att inte bli återbetalningsskyldiga? Vad har vår revisor för ansvar? Försäkringar som täcker? Någon som kan komma med några råd så vore jag otroligt tacksam.

Mvh / helt knäckt
1472
246
Har tyvärr inte så mycket tröst att komma med. Hela ert upplägg är som gjort för att skapa problem, eftersom byggbranschen är som den är, och UE kursar med jämna mellanrum till höger och vänster. Hur är det t.ex löst med försäkringar på gubbarna som jobbar? Vilket företag står på ID06? Du säger att dom jobbar i era kläder och har er reklam på bilarna, vilket skulle kunna tolkas som att dom är anställda av er. Om då UE konkar och inte har betalt in skatter och avgifter, så kommer upplägget att synas ännu hårdare. När det gäller momsen så är det alltid ni som företagsledare som har ansvaret för att göra rätt. Och att UE ska fakturera er utan moms är rätt självklart. Det kan man läsa sig till på skatteverkets hemsida på mindre än en minut. [i]Omvänd skattskyldighet innebär att det är köparen och inte säljaren som ska deklarera och betala momsen till staten. Här beskriver vi de särskilda bestämmelser som gäller för omvänd skattskyldighet inom byggsektorn.[/i] [i]I de flesta fall innebär bestämmelserna att du ska använda omvänd skattskyldighet om [u]du är verksam inom byggsektorn och säljer byggtjänster i Sverige till andra företag inom byggsektorn eller till ett företag som bara säljer dina tjänster vidare. [/u]Det blir alltså det företag som säljer tjänsterna till en slutkonsument som ska ta ut moms av kunden. I vissa fall ska du även använda omvänd skattskyldighet vid försäljning till slutkund. Du [b]måste[/b] använda omvänd skattskyldighet om villkoren här är uppfyllda. Det finns ingen valfrihet.[/i] Reglerna är skapade just för att undvika den situation som ni nu hamnat i. Dvs en UE fakturerar med moms, stoppar momspengarna i fickan och kursar sen bolaget. Hur skatteverket kommer att se på ert fall är svårt att sia om. Det beror mycket på vad för handläggare man stöter på. Och hur nitisk konkursförvaltaren är. Att ni skulle få tillbaks några pengar från konkursboet är nog tyvärr rätt otroligt.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.