Betalat för mycket!

7
Hej, ny på foretagande och färsk när det kommer till bokföring.
Jag använder mig av faktureringsmetoden och bokförde en faktura på lev.skuld 4048kr i kredit, moms, utgiftkonto på debit enligt kostens alla regler, när jag sen betalade växlade jag 48kr till 84kr dvs betalade 4084kr - 36 kronor för mycket.

Jag hoppas att de skickar tillbaka de pengarna, väntar på svar, Men hur gör jag det på smidigaste sätt när det kommer till bokföringen? Det bästa jag kan tänka mig är att debitera 1930 (som jag använder) och kreditera ett inkomstkonto eller måste jag göra en rättelse?
7
nu inser jag att jag inte kan kontera ett inkomstkonto då det inte blir rättvisande väl, det är ju inte en inkomst, hur ska jag göra?
7
kan jag använda 1510 Debet 36kr 1930 Kredit 36kr När överföringen sker, konterar jag 1519 Kredit 36kr 1930 Debet 36kr Går det?
1009
206
Hej, Du är svaret på spåret. Då du betalar för mycket påverkas 1930 som du skriver, och även då du får tillbaka pengarna. Då du betalar för mycket får du även en fordran på leverantören. Det blir inte en kundfordran, men välj gärna ett anant konto för kortfristig fordran (tex 16xx). Om du har andra skulder till samma leverantör kan du även hålla beloppet på konto 2440. När du sedan får tillbaka pengarna måste du kreditera SAMMA konto som du la upp fordran på. Om det är så att du sedan inte får tillbaka pengarna alls kan man bokföra det som en kostnad så att du får bort fordran.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
7
Tack för svaret Johan! Visst måste jag skriva en bokföringsorder på konteringen som verifikation, och lägga in den i rätt ordning i permen?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.