Välja konto för underkonsultavgift

2
Hej på er!

Jag har precis kört igång eget AB som it-konsult. Även om jag normalt sett gillar siffror så skrämmer bokföringen mig. Särskilt det här med alla olika fyrsiffriga "konton" som affärshändelser skall registreras under :unsure:

Som exempel har jag som underkonsult en fast månadsavgift att betala till konsultföretaget jag har samarbete med (utöver % på utfört arbete). Vilket konto bör jag välja när jag bokför denna kostnad? Och ännu viktigare kanske - varför just den siffran, hur ska man tänka?

/Filip
1472
246
Du ska tänka att de olika kontogrupperna är till för att du ska kunna se tydligt vad som händer i ditt företag, och för att du enklare ska kunna kommunicera med andra som håller på med bokföring. Kontona är ju grupperade i steg, från 10 till 80. 10-konton är tillgångar. Tex en bil läggs på 1240. 20-konton är skulder. Tex ett banklån läggs på 2350. 30-konton är intäkter. Tex försäljning tjänst 3041. 40-konton är direkta kostnader. Tillverkar du tidningar, så bokför du inköp av papper på 4010. 50-konton är mer indirekta kostnader, som reklam, 5910 tex. 60-konton är ännu mer diffusa administrativa kostnader, 6530 är t.ex bokföringskostnader. 70-konton är löner, avskrivningar mm. 80-konton används mest i bokslutet. Av detta följer då att den kostnaden du frågar om, skulle jag nog lägga på ett 40-konto. Det är ju en kostnad som är direkt nödvändig för att du ska kunna köra på. Hittar man då inget som känns vettigt, så kan man ju skapa ett själv, tex 4011. Fördelen med att följa systemet är att du får enklare att analysera vad som händer. Istället för att exempelvis bokföra alla bilkostnader på ett konto, så delar man upp det på 5611, bränsle, och 5613, reparationer, som exempel. Då kan man vid årets slut kanske se att man reparerat bilen så mycket att det vore lika bra att köpa en ny. Något du inte hade sett om du klumpat ihop alla kostnader. I ditt fall så kan det ju vara vettigt att lägga den kostnaden du frågade om, på ett eget konto, så att du ser att summan sen har följt det ni gjort upp om.
2
Aha, då kan jag slappna av lite. Hade fått för mig att kontoindelning var främst för skatteverket och att det var väldigt viktigt att det blev rätt. Tack Ingvar!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.