Förändring av varulager

2
Hej!
Jag bokar varje månad upp förändring av varulager.
1. Tar ut listan på varulager
2. bokar mellanskillnaden mellan 1400-4950

min fråga är; ex. denna månaden (mars) så ökade lagret rejält med ca.400 000kr
då bokade jag debet 1400 - kredit 4950
men hur förklarar jag att i RR så blir det positivt med denna "ökningen" av lagret
Som jag tänker så är det ju i slutändan en kostnad som vi skjuter upp tills vi fakturerar så hur kommer det sig då att det ger ett positivt RR när man "köper" in mycket till lagret?
eller bokar jag fel? 🙁

MVH
Malin
1468
246
Du skrev själv svaret mitt i texten.. * en kostnad vi skjuter upp* När du lägger saker i lagret så tas kostnaden bort just då, och resultatet ökar alltså. Rent tekniskt beror det på att du lägger en kreditpost på ett 40-konto. Normalt när man köper in varor så blir det ju debet på 40-kontot, och då minskar resultatet. Här har du gjort tvärtom, och då ökar alltså resultatet istället.
2
Tack för svar :) Saken 'är att jag skall förklara i "djupet" varför det blir så här i RR. Men jag har svårt att formulera mig med "rätt" ord hur jag skall förklara det för ngn annan att det påverkar positivt med ett ökat lager (innan vi säljer det) Så finns det ngn enkel text som sammanfattar det eller hur kan jag med "andra" ord förklara? Inte lätt att ibland förklara det man "vet/kan" för andra :OMG :P
1468
246
Om du köper in en produkt och direkt bokför den på lager, så påverkas inte resultatet alls. Det beror ju på att du bara flyttat pengar från ett balanskonto till ett annat. Dvs från företagskontot till lager. Det är samma sak som om du flyttar ett belopp från företagskontot till sparkontot. Det påverkar ju inte resultatet. Om du däremot köper in produkter för 100 000 och bokför som ett varuinköp, så blir ju resultatet - 100 000. ( vi bortser från allt annat ) Om du sen lägger in alla dom grejerna i ett lager och bokar bort det från resultatet igen, till lager, så ökar ju resultatet från - 100 000 till +-0.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.