Konsultuppdrag via familjeföretag

1
Hej!
Jag har fått en förfrågan om ett jobb under en begränsad tid där jag vill fakturera företaget i fråga, dvs ett avtal mellan båda parter ligger till grund för arvodet.
Min fråga gäller:
Idag äger min mamma ett AB där det finns en skuld till henne själv som ensam aktieägare, ca 400 000kr.
Om jag förvärvar exempelvis 10% av aktierna, och således är en del av företaget, kan jag då låta aktiebolaget stå som uppdragstagare gentemot uppdragsgivaren för jobbet i fråga?
Konsultarvodet vill vi behålla i bolaget, alternativt överföra som en skuldåterbetalning till henne. Självklart läggs moms på arvodet och betalas in till Skatteverket.


Med vänlig hälsning,
Andreas
1009
206
Hej, Din mammas bolag är fritt att utföra affärer med vem hon vill. Har hennes AB ett avtal med företaget du talar om så kan hon såklart fakturera det förataget för utförda tjänster/levererade produkter. Detta helt oavsett om hennes AB har en skuld till henne eller om du äger en del av bolaget eller inte. Dvs, denna del är en helt annan fråga. Om det sedan är du som utför uppdraget å din mammas ABs räkning så är du på ett eller annat sätt anställd i detta AB. Man är rätt fri att forma anställningsvillkor i det fallet (men om du som anställd vill så gäller minst lagen). Man ska dock inte uppbära tex a-kassa och utföra arbete samtidigt. Även om man sätter lön till noll kronor. Vad som sedan görs med vinsten är upp till ägaren. Återbetalning av lånet eller annat.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.