Driva sig själv som aktiebolag

Anonym
Jag har en hypotetisk fråga, kan man bilda ett aktiebolag som har till syfte att förvalta en person, hur löser kändisar detta? Dvs kan man bilda ett ab med syftet att driva sig själv som aktiebolag? Bolaget kan troligtvis inte registreras för f-skatt/moms eftersom det blir mer eller mindre ett holdingbolag för mig själv som person? Är det legalt? Är det möjligt?

Anledningen är att undvika Kronofogdens utmärningar då lön idag går in och blir utmätt, problemet är räntorna, inte att göra rätt för sig, utan att skulderna ökar varje månad pga höga räntesatser på skulderna. Utmärningen drar ner skulderna men räntan drar upp skulderna.

Frågan är, kan man legalt driva sig själv som ett ab? Bolaget betalar dina utgifter, uppbär dina inkomster och sköter bokföring osv. Förstår att Skatteveket inte godkänner avdrag för ingående moms.
1470
246
Det går bra att göra så. problemet brukar vara att få en arbetsgivare som är intresserad av att betala ut ersättning till ditt AB istället för vanlig lön till dig. En del har inget problem med det, medan andra tycker det är krångligt. Egentligen borde det ju vara attraktivt, eftersom bolaget som F-skattare får minimalt med anställningstrygghet. Det blir ju som ett bemanningsbolag. kruxet för din del beror på vad du har för typ av skulder. Är det skatteskulder så får bolaget ingen F-skatt.
2
Nä inga skatteskulder, har ett ab klart redan, reggat och godkänt för fskatt moms arbetsgivare. Så det är klart. Har ett transaktionskonto hos LF Bank. Det jag är mest intresserad av, är om det är ett hinder för ett bolag att driva sin affärside, att förvalta eller driva en provatperson. Företår att det inte är något hinder i sig, någon som prövat och har tips eller råd? Det är ju ett vinstintresse, kanske inte direkt en vinst på 9 mkr.. utan mer kanske ett par tusen kronor..
1470
246
Jag kan inte se vad det skulle vara för problem med det. Finns ju massor med folk som hyr ut sig själva genom ett AB, och gör stora vinster på det. Vad är det du menar inte skulle fungera?
Anonym
Jag kanake inte var helt tydlig, i mitt fall att jag driver mig själv i vinstsyfte, skriver över allt jag äger/har dvs möbler tv osv på bolaget enl revisorns godkännande av marknadsvärde, dvs driver mig själv helt och hållet som ett ab
1470
246
Ok, det var ju lite skillnad. Du lär få en del problem med skatteverket eftersom dom kommer att anse att bolaget betalar dina privata levnadskostnader, och då ska du skatta för det. Ett AB är visserligen en egen juridisk person, men ingen fysisk person, så det kan inte äta och dricka och knappast ens bo självt. Så alla såna kostnader räknas som privata, och beskattas.
23
Tjena! Det finns en skatterättslig term för detta. Att "sätta sig på bolag". Owe Thörnqvist gjorde bland annat detta på 60-talet. :) Det finns tre krav för att det juridiskt inte ska handla om att "sätta sig på bolag". Verksamheten ska bedrivas långsiktig, i vinstsyfte och självständigt. Det finns ganska mycket rättslig litteratur om vad dessa tre orden innebär. I ditt fall är det en gråzon. Med mindre du är någon form av kändis och har ett personligt varumärke blir det svårt. Oavsett spelar det förmodligen ingen roll i ditt fall. Kronofogdemyndigheten utmäter även kapitaltillgångar. Om du startar ett aktiebolag kommer ju Kronofogden att betrakta dina andelar (aktier) i bolaget som en tillgång du skulle kunna sälja. Du förstår säkert problematiken i det hela här. Hoppas det hjälper!
En nördig revisor som brinner för att kvalitetssäkra! Hjälper till med redovisning, revision, skatt och rådgivning. Rådgivningen fungerar även utmärkt på distans! Kontakta mig gärna på [email protected]
2
Tack för ett uttömmande svar. Fick hjälp på vägen av ditt och tidigare skribents svar. Äger dock inte aktierna i bolaget, som redan finns och har en annan verksamhet, så utmätning av aktieposter är kört för KFM.
1009
206
Hej, Du kan ju fortfarande driva någon verksamhet i bolaget. Du behöver ju få in pengar. Sedan förstår jag det som att du då inte vill ta ut några pengar i lön för att kronofogden inte ska kunna utmäta? Då behöver bolaget bekosta hela ditt privata leverne - bostad, mat, resor mm. Det är ju möjligt så länge du skattar för alla förmåner. Gör du inte det har du snart ännu större problem än idag. Du bör ju kunna ta ut en kontant lön på ett mindre belopp utan att det utmäts också? Det finns väl ett minimibelopp tror jag. Sedan är det väl bara att planera så att bolaget inte går i konkurs med alla förmåner som ska skattas för.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.