Bokföra banklån

Anonym
Hej,
När jag startade mitt företag så tog jag ett banklån och har nu lite svårt med hur jag ska göra med bokföringen då lånet står på mitt privata konto och inte företagskontot.

Om beloppet hade lånats på företagskontot hade jag kunna bokföra debet på 1930 och kredit på ett skuldkonto, sedan kretit på 1930 och debet på skuld och ränte konto vid varje amortering. Men hur gör jag nu när lånet finns på mitt privata konto? Jag driver en enkild firma.

Tack på förhand
44
3
Då lånet är privat så är det väl lämpligast att bokföra: Debit: Lånesumma : 1930 (Kassa, Bank eller vad du ni har där) Kredit: Lånesumma : 2010 (Eget kapital), med mer detaljerad kontoplan så kan 2017 Egna insättningar vara lämpligare. Då har du ju tagit ett privat lån och sen bestämt dig för att "låna" ut de pengarna till ditt företag genom att lägga in de som Eget Kapital. Ditt Eget Kapital är ju företagets "skuld" till dig. Amorteringar och ränta ska du inte bokföra alls då lånet är privat och inte företagets. Behöver du ta ut pengar från företaget för att betala t ex amortering så bokför du: Debit: Summa Uttag : 2010 (Eget kapital), med mer detaljerad kontoplan så kan 2013 Övriga egna uttag lämpligare. Kredit: Summa Uttag : 1930 (Kassa, Bank eller vad du ni har där) På så sätt har du helst skiljt ditt privata lån från företagets räkenskaper.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.