Frågor om räkenskapsår, lön, utdelning

2
Hej
Jag är novis på svenska aktiebolagsregler så jag tänker att jag ställer mina "dumma" frågor här.

Jag kommer att starta ett AB i dagarna och kommer att utföra arbete mellan 1 oktober och sista december under 2018, dvs 3 månader. Fakturan kommer att ligga på mellan 135 - 150 TSEK per månad. Kund har 30 dagars betalningsfrist vilket innebär att jag i bästa fall får min faktura för oktober betald i slutet av november. Jag har tänkt att ta ut en lön under brytgräns (36900 kr).

Frågor:
1. Kan man som egen företagare i ett AB/fåmansföretagare ta ut lön vilken datum man så önskar så länge pengarna finns på bankkontot?
2. Går det att ta ut utdelning redan första räkenskapsåret? Dvs. har jag möjlighet att ta ut någon utdelning i december månad?

Jag känner att jag behöver planera lite så att min privatekonomi inte krackelerar. Tack!
1468
246
1. Ja, du får ta ut lön när du vill. Du kan ta varje vecka om du så vill, om det finns pengar. Det är du som är chef och bestämmer :) 2. Ja, du skulle kunna ta en utdelning efter att årsredovisningen för 2018 har registrerats. Men då ska du alltså köra ett kort räkenskapsår från oktober-december, och göra bokslut 31 december. Utdelningen tar du då ut under 2019, och deklarerar 2020. Sen vet jag inte hur du tänker med brytpunkten. Brytpunkten för statlig skatt räknas ju per helt år, dvs ca 36 900 x 12 = 442 800 kr. Så det beror ju på vad du tjänat innan i år, för att kunna veta vad du kan ta ut i lön från ditt nya AB.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.