Skattekontot - bokföring

52
Hej!

Jag har varit egen företagare (enskild firma!) ett par år och har fortfarande mycket att lära. Här kommer en kanske dum fråga:

Jag har fått tillbaka pengar på skatten både i företaget och privat. Det står därför onödigt mycket pengar på skattekontot. Jag har blockerat automatisk utbetalning, men tänkte göra ett uttag manuellt.

Som jag förstår det är skattekontot gemensamt för min firma och för mig som privatperson. Vad innebär det bokföringsmässigt? De pengar som finns på skattekontot - vems är de? Mina privata? Företagets? Skatteverkets? Om jag tar ut pengar från skattekontot till mig privat, skall det bokföras i företaget? (Hur i så fall?) Om jag tar ut från skattekontot till företagets konto - hur bokför jag det?

Tacksam om nån kan hjälpa mig reda ut begreppen!

/Klas
1069
139
Hej, När det gäller enskild firma är alla skatter personliga, de pengar som finns på skattekontot är alltså dina privata. Egentligen rekommenderas det inte att bokföra skattekontot i enskild firma, kan väl dock finnas praktiska fördelar att göra det ibland. Om du nu har valt att bokföra skattekontot så bokförs ett privat uttag som Debet 2013 Eget uttag Kredit 1630 Skattekonto.
52
Hej Stig, och tack för klargörande svar! Hoppas du (eller nån annan) kan ha lite tålamod med ett par följdfunderingar: FUNDERING 1 Om jag fattar min egen bokföring korrekt bokför jag inte i nuläget skattekontot i sig, utan använder ett konto som heter 2012 "avräkning". Så här: ....................Debet..........Kredit 2012........00000 1920.................................00000 Det är väl inte att "bokföra skattekontot"? FUNDERING 2 Om jag förstår dig rätt så finns det alltså två sätt att föra ut medel ur firman till mig privat - dels det vanliga till "eget kapital" 2010, dels genom att betala för mycket till mitt eget skattekonto, där pengarna upphör att vara firmans och blir mina privata. Jag menar inte att det är ett bra sätt och jag antar att det inte är lagligt att sätta det i system (?), men har jag i princip rätt? /Klas
1069
139
Hej Klas, 2012 är konto för egna skatter. Det används vanligtvis för betalning av f-skatt (sådan skatt som skatteverket bestämt att en näringsidkare ska betala varje månad). En sådan betalning bokförs enligt ditt exempel. Om du gör en extra inbetalning av skatt kan den också bokföras på samma sätt. Egentligen hamnar den på ditt skattekonto och dras inte därifrån av skatteverket förrän vid senare tillfälle. Det är inget olagligt att göra så.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.