Ang. privata köp på företaget. Egna insättningar/utbetalningar?

2
Hej!

Relativt nystartad fotograf och har lite funderingar.

Har ett företagskonto med bankgiro som mina kunder kan betala till, så jag har pengar på kontot, men jag har inget bankkort till detta konto. Så om jag skulle behöva köpa något till företaget men inte skulle ha möjligheten till att betala på faktura så har jag förstått att man kan använda sig av sitt privata kort.

Om jag t.ex. skulle köpa kamerautrustning till min enskilda firma, men betala med mitt privata kort, hur går jag tillväga med att bokföra och "betala tillbaka" mig själv från mitt företagskonto för att kunna nyttja momsen på köpet?

Vänliga hälsningar, André
1073
139
Hej, Se det som två separata bokföringshändelser. 1. När du köper utrustningen bokför du det enligt: Debet Kostnadskonto: Inköpskostnad exkl moms Debet Konto för ingående moms: Momsens andel av inköpskostnaden Kredit 2018 Egen insättning: Total inköpskostnad 2. Uttag av pengar från företagskonto bokförs enligt: Debet 2013 Egna uttag: Aktuellt belopp Kredit Företagskonto: Aktuellt belopp Momsen nyttjas iom bokföringen i affärshändelse 1. Den påverkas inte av att uttag enligt affärshändelse 2.
10
En liten följdfråga här: Bokio som jag använder krediterar 2018 vid privata utlägg men även vid uttaget / återbetalningen av utlägg så föreslår programmet att 2018 skall användas (debet). Är detta ett misstag eller det funkar lika bra som 2013?
1073
139
Man brukar använda 2013 för uttag och 2018 för insättningar, det är för att man då kan se dels hur mycket man tagit ut och dels hur mycket man tillfört. Men det går förstås att använda samma konto för båda delarna.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.