Bokföring av inköp av mat på restaurang

10
Hej,
Om jag på en tjänsteresa köper frukost, lunch, middag, fika (enbart till mig själv och i nuläget på mitt privata kort) kan jag då bokföra dessa i företaget och få avdrag för detta?

Förstår att det finns tydliga regler angående representation men hittar konstigt nog inget om ovan typ av inköp.

Eller är det bättre om jag skippar detta och drar schablonavdrag i deklarationen sen istället?

Det gäller en enskild firma.
1472
246
Ja, tydliga regler kan man nog säga att det finns, men därmed inte enkla :) Det du frågar efter är inte heller representation, eftersom den innebär ett möte med en kund eller liknande, och alltså är ett led i en affärsuppgörelse. Aktuellt i ditt fall kan vara det som är skattefritt för en arbetsgivare att bjuda sina anställda på, och det är 'enkel förtäring'. Typ fika, nån liten macka, läskeblask osv. Men vanlig mat, middag och liknande är inget man får avdrag för, det är en privat kostnad att äta. Däremot skulle du ju kunna ta ut traktamente om du är mer än 5 mil hemifrån och jobbar och övernattar.
10
Tack Ingvar! Och då är det schablon 230 kr per heldag för ökade levnadskostnader som då tas upp i den vanliga deklarationen årligen? Det ska inte bokföras på något sätt? Tack igen!
1472
246
Jo, om du uppfyller reglerna för att betala ut traktamente, så ska det ju bokföras i firman som ett avdrag på ett 58xx konto.
10
Tack! Verkar vara 5843 som gäller i detta fallet. Och då dessa gjordes med privat kort så borde det då se ut så här: 5843 - Debit 460 kr (2 heldagar x 230 kr) 2018 - Kredit 460 kr Och här behövs då inget underlag i bokföringen? Behöver jag skriva ut bokningen som görs i bokföringsprogrammet och sätta in i kvittopärmen? Det går långsamt framåt...kanske. Tack igen!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.