Förtydligande kring avdrag bilkostnader

7
Hej, angående artikel idag. Jag skulle vilja ha ett förtydligande kring nedan hämtat ur artikel Dra av bilkostnader för tjänstebil och drivmedel.

"Avdrag #3

När du har en tjänstebil, oavsett om den ägs, hyrs eller leasas av företaget, så kan du dra av alla bilkostnader i företaget. Även för drivmedel får du dra av 9,50 kr per mil för tjänsteresor och resor till och från arbetet."

Vad menas med detta? Någon som vill skriva ett lite mer utförligt inlägg?

Tack på förhand, Linn
1470
246
Om du har en tjänstebil/förmånsbil och skattar för den, så räknas det som din privata bil fast det är företaget som äger den och står för alla kostnader utom bränslet, som du betalar själv. Det betyder att om du sen använder bilen inom företaget för tjänsteresor, så får bolaget betala milersättning till dig med 9,50 kr/mil om det är en bensinbil. Bolaget ersätter alltså dig för bränslekostnaden, kan man säga. Om bilen är helt privat så tar man ju 18,50 per mil, men om bolaget äger bilen och betalar skatter etc, så blir ju då summan reducerad till enbart bränslet. Däremot är jag tveksam till raden * resor till och från arbetet* Det beror ju lite på hur man har det, men generellt är resor till och från arbetet en privat kostnad som man gör avdrag för i sin privata deklaration.
7
Tack Ingvar! Det var just resor till och från arbetet som jag också ställde mig frågande till. Hoppas någon annan kanske vet. Jag har för mig att man kan skriva in i anställningsavtal att resor till och från kontoret kan bekostas av arbetsgivaren men då är det väl om man har inskrivet att man har sin arbetsplats i hemmet? ja jag är osäker kring detta och skulle gärna ha ett förtydligande :) Får idag göra avdrag med 6,50 per mil i deklarationen men det står ju knappast i proportion till vad den verkliga kostnaden är idag =/
1009
206
Hej, Vad arbetsgivare ersätter och vad som är skattefritt är ju olika saker. En arbetsgivare kan såklart betala dig för att resa mellan hem och arbetsplats, men det skattas som lön då. Det finns en möjlighet att ersättning för resa mellan hem och arbetsplats kan vara skattefri, och det är om man inte har en fast arbetsplats utan utgår från hemmet. Du har tex ditt kontor i hemmet och reser för att besöka kunder ody. Tex en resande säljare. Har du däremot kontor så utgår resan därifrån. Möjligen kan det vara så även i tex byggbranschen om arbetaren reser direkt från hemmet till olika byggarbetsplatser.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
7
Tack Johan, ja och då är ju frågan vad han menar med: "Även för drivmedel får du dra av 9,50 kr per mil för tjänsteresor och resor till och från arbetet." :unsure:
1009
206
Mja, Om du har tjänstebil och betalar bensin själv, och utgår från hemmet i ditt arbete. Då kanske man kan kalla själva platsen för arbetet för "arbetet" och då är det ju avdragsgillt. I liknande fall som jag nämnde tidigare.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
7
ja men precis. Tyckte det var lite oklart med vad han menade i artikeln och ville därför utröna alla alternativ :) Tusen tack för svar. Ha det :)
1470
246
Jag skulle nog säga att just den meningen var lite otydligt formulerad..
1009
206
Jo jag håller med. Man får gissa sig fram till vad han möjligen kan ha menat. Lät lite för bra först.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
7
Mm..
7
Jo men precis haha...

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.