Övergång till faktureringsmetoden

Anonym
Hej,

Finns det några bra checklistor eller artiklar som ger vägledning hur man går över till faktureringsmetoden (bokföringsmässigt) på ett smidigt sätt.

Mvh,
stabo
1069
139
Hej, Jag vet inte om det behövs några checklistor för det. Skillnaden från kontant/boksluts-metoden är att börja med att bokföra kund-/leveranstörsfakturor när dessa skapas/erhålls och då med motkonto kundfordringar/leverantörsskulder. Sedan när betalning inbetalas/betalas så krediteras konto för kundfordringar respektive debiteras konto för leverantörsskulder. Sen behöver man inte tänka på någon speciell behandling över årsskiftet gällande fakturor.
Anonym
Hej och tack för svar! Det jag tänkte på var exempelvis: - Anmälan av byte av bokföringsmetod till Skatteverket? - När måste man byta (är det precis när omsättningen passerat 3 MSek eller kan man vänta exvis till bokslutet? - Kan man avvakta längre om man tror att omsättningen dippar kommande år? - Hantering av byte av metod i bokföringsprogram - Hantering av kortkredit, lämpligtvis byter man väl i en kortfakturaskarv (även om det inte är helt nödvändigt) Det här borde vara något som många blir "drabbade" av såtillvida företaget går bra. Mvh, stabo
1069
139
Hej, Trodde du efterfrågade det bokföringsmässiga. Du verkar ju själv ha tänkt på det mesta gällande övriga frågor, men tror du det är så många som tillämpar kontantmetoden från början (jag själv har lite svårt att förstå varför man valt den metoden) och sen får en tremiljonersomsättning? Påtvingat byte får väl rimligtvis ske inför nytt räkenskapsår. När det gäller bokföringsprogram så är det väl möjligtvis någon mindre inställning som ska utföras och det kan nog se olika ut mellan programmen, annars gäller det att se till att bokföringen utförs två gånger per faktura. Jag vet inte varför kortkredit skulle påverkas av ett bokföringsmetod-byte.
Anonym
Hej! Jag valde kontantmetoden pga den röda varningstext som kom upp vid registreringen av företaget, ungefärligen "Är du [u]verkligen [/u]säker på att du vill välja faktureringsmetoden (bokslutsmetoden)? Det är inte möjligt (enkelt) att byta till kontantmetoden". Sen har det förvisso även rullat på bra med anställningar och tillväxt. Med faktureringsmetoden skall, såvitt jag förstår, köp på kortkredit bokföras vid varje korttransaktion som en kreditskuld (2896?). Med bokslutsmetoden så kan man bokföra varje transaktion först efter att kortfakturan betalats. Mvh, stabo

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.