Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Ogiltiga fakturor.

Ogiltiga fakturor. 04 nov 2018 12:11 #58278

  • Lennart
  • Lennart's Avatar
Har tagit beställningar där jag endast tillåtit förskottsbetalning och varan har sedan levererats efter betalningen mottagits. I fakturan har inte leverans datum (eller månad) förekommit och betalningsvillkoren har inte varit mer än att varan levereras efter betalning vilket inte ens räknas som betalningsvillkor. Jag undrar hur jag ska fixa dessa felaktiga fakturor som är betalda. Skulle problemet lösas om jag skickar en faktura som tydligt framgår är betald (ett kvitto gissar jag det blir) där samma produkter och moms osv står med och leveransdatumet, och sedan vara mkt tydlig med att detta är fakturan som gäller och inte den tidigare? Eller är det något annat jag måste göra?
Tänker mig att det kommer underlätta om jag bara skickar en preliminär faktura och sedan en betald faktura/kvitto efter betalning. Vad rekommenderar ni?

Ogiltiga fakturor. 05 nov 2018 10:40 #58284

Hej,

Först får du kolla om den "faktura" du skickat verkligen kan klassas som en faktura. Otydliga betalnings- och leveransvillkor gör inte själva att det inte skulle röra sig om en faktura.

Du vill alltså inte röra till det med att skicka 2 fakturor.

Är den första inte en riktig faktura så skulle det kunna vara en betalningsinstruktion för att du ska leverera. Dvs att du säger "betala först så räknas det som en beställning".

Är det första ändå en faktura så skulle du kunna skicka en föjlesedel om du känner att du vill skicka något mer.

Är det något annat som gör att detta blir komplicerat? Får du delbetalning eller full betalning direkt? Vet du vad slutsumman blir vid beställningen redan?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Ogiltiga fakturor. 05 nov 2018 17:09 #58288

  • Lennart
  • Lennart's Avatar
Allt som krävs för att fakturan ska ha varit giltig har jag haft med utom just betalning och leveransvillkor. Har endast skrivit att leveransen sker efter betalning men har ing betalningsvillkor och har inte nämnt nänt en tidsperiod efter betalningen som varan levereras då det kan variera en del. Gör inte detta mina "fakturor" ogiltiga?

Ogiltiga fakturor. 07 nov 2018 15:19 #58338

Hej,

Nej. Det gör inte dina fakturor ogiltiga. Som jag försökte säga från början.

Från Skatteverket:
Enligt bokföringslagen ska en faktura (verifikation) bland annat innehålla uppgift om:

datum, när den sammanställts
kund, till vem fakturan är ställd
affärshändelsen, när den inträffat
specifikation, vad fakturan avser
belopp

Krav på hur en faktura ska se ut finns även i annan lagstiftning än bokföringslagen. Enligt mervärdesskattelagen ska en faktura dessutom bland annat innehålla uppgift om:

ett unikt löpnummer för varje faktura
säljarens registreringsnummer till moms
säljarens och köparens namn och adress
varornas mängd och art eller tjänsternas omfattning och art
beskattningsunderlaget (priset före moms) för varje momssats
den eller de momssatser som gäller
den moms som ska betalas

skatteverket.se/foretagochorganisationer/startaochdrivaforetag/bokforingochbokslut/bokforingvadkraverlagen.4.18e1b10334ebe8bc80005195.html
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Ogiltiga fakturor. 08 nov 2018 17:57 #58346

  • Lennart
  • Lennart's Avatar
Missade att skriva att betalningsdatum eller leveransdatum inte finns på "fakturan" och när jag då heller inte har leveransvillkor och väldigt luddiga betalningsvillkor måste det väl göra fakturan ogiltig?

Skicka nya giltiga fakturor nu i efterhand?

För att i framtiden kunna ta emot förskottsbetalningar är en preliminär faktura följt av en riktig faktura efter betalning ett fungerande sätt att göra på?

Ogiltiga fakturor. 10 nov 2018 22:47 #58358

Hej Lennart,

Jag vet inte riktigt var jag är otydlig. Om du är säker på att fakturorna är ogiltiga undrar jag varför du skickat den i första taget och varför kunden har betalat på dem.

Om du tittar i mitt förra inlägg ser du:
Betaldatum - inget krav
Leveransdatum - inget krav
Leveransvillkor - inget krav
Betalningsvillkor - inget krav

Är det så att du har missat andra saker? Som datum när fakturan utfärdas? Ditt företags namn, adress mm? Kundens namn adress mm? Vad som sålts? Pris? Momssats och moms i kr?

Så, varifrån kommer tanken att fakturan är ogiltig?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Ogiltiga fakturor. 14 nov 2018 12:12 #58395

  • Lennart
  • Lennart's Avatar
Jag är inte säker på att de är ogiltiga bara osäker på om de är giltiga. Om betaldatum, leveransdatum, leveransvillkor och betalningsvillkor saknas hur inkluderar då fakturan när affärshändelsen inträffat? Allt annat du radat upp står med men varken när kunden har fått sin leverans eller när jag fått min betalning. Datumet jag skickat fakturan har inget med när affärshändelsen inträffat ifall inga villkor existerar.

Ogiltiga fakturor. 14 nov 2018 14:08 #58396

Hej,

Du får nog ge en förklaring till vad du utfört/sålt och bifoga en kopia av fakturan. Normalt är det ganska klart om den är utformad rätt, men här verkar det vara något som avviker. Det går inte säga att något är rätt eller fel utan att titta på det.

Eller så är det bara frågan om betydelsen "när affärshändelse inträffat" som är frågan här.

Betalning är en typ av affärshändelse som styr din bokföring, men har inget med vad som ska finnas på fakturan att göra. Betalningsvillkor är ingen affärshändelse alls.

Men frågan är när kunden fått vara/tjänst levererad. Om man vill att kunden ska betala innan leverans kan man ange detta i ett avtal. Då kan avtalet knytas till fakturan i bokföringen. Annars är det lämpligt med en följesedel ifall det är varor som levereras.

Det är inte praxis att skicka en faktura och sedan en till vid leverans. Inte ens om man gör en kredit på den första.

Om du ska fortsätta med betalning först och lverans därefter skulle jag säga att förfarande med följesedel är bra.

Vad gäller det som redan skickats skulle du kunna skicka en följesedel nu i efterhand om det inte gått för lång tid. Har kunden frågat efter en ny faktura skulle du kunna kreditera den första och skicka en ny med rätt uppgifter.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling

Ogiltiga fakturor. 14 nov 2018 17:53 #58398

Nej, jag förstår inte riktigt problemet.

Skicka en förskottsfaktura där det står specificerat vilken vara det handlar om, pris, moms, och att leverans sker efter betalning, så är ju saken ur världen.

När betalningen kommer in så bokför du den med fakturan som underlag.

Det som skatteverket kollar är om man redovisat rätt nettobelopp och moms, samt att fakturan har ett löpnummer.

Det problem som kan uppkomma är om en kund struntar i att betala, och alltså inte får några grejer. Då har du ingen affär att bokföra, men ett glapp i nummerserien.

Ogiltiga fakturor. 14 nov 2018 21:48 #58400

Vi gör som så att orderbekräftelsen heter förskottsfaktura om kunden skall förskottsbetala. De betalar och anger ordernumret, när vi levererar skickar vi en vanlig faktura med betalvillkor förskott & märkt med betald. Vi bokar då inbetalningen mot den fakturan. Skulle betalningen råka komma en månad och inte kunna faktureras förrän nästa placeras beloppet temporärt på konto 2420 förskott från kunder. Momsen betalas alltså den månad som ordern levereras och fakturan skapas. Skulle kunden låta bli att betala makulerar man bara ordern. Detta gör också att månadsboksluten blir korrekta.

Ogiltiga fakturor. 01 dec 2018 23:05 #58581

  • Lennart
  • Lennart's Avatar
Tack, tror jag förstått nu. Blev en del förvirring kring specificering av när affärshändelsen inträffat på fakturan men om det inte krävs annat än i bokföringen så är jag i det gröna. Tack också för tipsen om hur jag kan fakturera tydligare i fortsättningen.
 

Välj kommun från listan