Plötslig stor vinst i enskild firma

Anonym
Hej

Våren 2014 så köpte min enskilda firma en industrifastighet med tillhörande mark.
Beloppet jag betalade var 2.8msk, varav 1msk kontantinsats.

För ett halvår sedan kontaktade ett stort bolag mig om att eventuellt köpa min mark.
Jag fick vetskap om att köparen hade tänkt använda min mark till att riva nuvarande byggnad för att istället bygga en bra mycket större lagerbyggnad åt en av deras kunder / uppdragsgivare.

Nu är förhandlingarna avslutade, och jag kommer få lite drygt 6msk för fastigheten med mark.


Eftersom mitt företag tidigare gjort bra med vinst (Låga omkostnader, och inga periodiseringsfonder eller liknande) så ligger jag redan i dagsläget över nivåerna för mariginalskatt.

Försäljningen kommer vad jag förstått innebära att företaget kommer göra ett väldigt bra resultat, och därav skall väldigt mycket betalas bort i skatt..

Då fastigheten tidigare endast använt av mitt eget bolag, så har jag inte heller några hyresgäster att ta hänsyn till.

Till min fråga:

Jag är inte intresserad av någon stor utdelning privat, egentligen hade jag ingen tanke på att överhuvudtaget sälja min mark, men nu blev det en så otroligt bra affär att jag inte kunde säga nej..

Jag vill på sikt återinvestera pengarna i bolaget, men just nu vet jag inte när eller i vad.

Hur bör jag göra med skatten vid denna försäljningen?
Är de det bara p-fond som gäller?
1468
246
Periodiseringsfond kan du ta på 30% av vinsten, och om du låter pengarna stå kvar i firman så du får upp ett rejält eget kapital, kan du ju sätta av kanske alltihop som blir kvar i en expansionsfond, som skattas med 22 % ( samma som i ett AB ). Expansionsfonden är inte tidsbegränsad, så den kan ligga tills man hittar nåt att investera i, eller flyttar över slantarna i ett eget AB. Och nej, självklart ska man inte tacka nej till en bra affär bara för att det blir en del skatt. Allt blir ju inte skatt.
52
7
Varför startar du inte två nya AB? FastighetsAB som köper fastigheten av dig för 2.8MSEK detta bolag får betala lagfart på fastighetsköpet. HoldingAB som äger FastighetsAB till 100% HoldingAB säljer sedan FastighetsAB till köparen för 6MSEK, vinsten på 3.2MSEK är skattefri och går rakt in i HoldingAB:S balansräkning. Du har nu ett AB med 3.2MSEK i eget kapital som du kan använda till att starta nya verksamheter. Vad du inte kan göra är att ta ut pengarna privat utan att betala utdelningsskatt eller löneskatt+arbetsgivaravgift. Fördelen för köparen av FastighetsAB är att denna inte behöver betala lagfart på 6MSEK han köper ju inte en fastighet utan bara ett bolag som råkar äga en fastighet. Du bör därför kunna ta mer än 6MSEK betalt för FastighetsAB då det är värt mer än en lös fastighet. Sluta genast med enskild firma det är bara dumt!
33
8
Kan vara bra att upplysa om paketeringsutredningen innan man väljer att sälja in det till aktiebolag för att sedan sälja aktierna. Blir nog lite för väl detaljerat att gå in på här, men man kan inte med garanti utnyttja samma möjlighet som tidigare funnits för detta. En sådan transaktion bör aldrig göras utan en skatterådgivare även om det kostar en liten slant. Ett felaktigt upplägg kommer kosta betydligt mer.
Driver 6530 Redovisning KNA AB
Anonym
Tack för ett utförligt svar. Jag tror dock inte banken är beredda att låna ut pengar till köpeskillingen till ett helt nystartat aktiebolag. Även om jag kan gå in med en del själv, så har jag inte i närheten av 3msek privat som jag kan skuta in i ett AB för att köpa fastigheten, även om det är kortsiktigt. En annan tanke, är det överhuvudtaget lagligt? Marknadsvärdet är ju inte 6msek på långa vägar, men eftersom jag har en köpare på gång, ser det inte ut som pengatvätt om jag först säljer fastigheten till ett AB för 50% av priset som nästa kund kommer köpa fastigheten för? [quote="Martin" post=58361]Varför startar du inte två nya AB? FastighetsAB som köper fastigheten av dig för 2.8MSEK detta bolag får betala lagfart på fastighetsköpet. HoldingAB som äger FastighetsAB till 100% HoldingAB säljer sedan FastighetsAB till köparen för 6MSEK, vinsten på 3.2MSEK är skattefri och går rakt in i HoldingAB:S balansräkning. Du har nu ett AB med 3.2MSEK i eget kapital som du kan använda till att starta nya verksamheter. Vad du inte kan göra är att ta ut pengarna privat utan att betala utdelningsskatt eller löneskatt+arbetsgivaravgift. Fördelen för köparen av FastighetsAB är att denna inte behöver betala lagfart på 6MSEK han köper ju inte en fastighet utan bara ett bolag som råkar äga en fastighet. Du bör därför kunna ta mer än 6MSEK betalt för FastighetsAB då det är värt mer än en lös fastighet. Sluta genast med enskild firma det är bara dumt![/quote]
Anonym
[quote="Andreas M" post=58364]Kan vara bra att upplysa om paketeringsutredningen innan man väljer att sälja in det till aktiebolag för att sedan sälja aktierna. Blir nog lite för väl detaljerat att gå in på här, men man kan inte med garanti utnyttja samma möjlighet som tidigare funnits för detta. En sådan transaktion bör aldrig göras utan en skatterådgivare även om det kostar en liten slant. Ett felaktigt upplägg kommer kosta betydligt mer.[/quote] Det var lite detta jag var rädd för. Vad hade du gjort i min situation? Kontakta en närliggande, välkänd redovisningsbyrå och be om att boka in ett möte med en skatteplanerare / auktoriserad revisor? //TS
Anonym
Det är bara så oerhört tråkigt att vinsten hamnar i min enskilda firma, hur man än vänder på det. Jag har även ett AB, inga lysande siffror i det dock. (tyvärr) annars hade ju det bolaget kunnat köpa över fastigheten som vi pratade om nedan.. Om aktiebolaget däremot skulle förvärva den enskilda firman? Alltså ta över fodringar, innehav, kunder m.m Det är ju en process helt klart, men det är ett litet bolag <5 anställda med under 10 kunder totalt, så det skulle inte vara något omöjlighet för mig rent praktiskt att "flytta" över hela verksamheten till ett AB.
52
7
Paketeringsutredningens förslag har väl inte genomförts? Och naturligtvis så tar man in en kompetent skattekonsult som får gå igenom detaljerna och upprätta de dokument som behövs.
52
7
[quote="Anonym" post=58367]Det är bara så oerhört tråkigt att vinsten hamnar i min enskilda firma, hur man än vänder på det. Jag har även ett AB, inga lysande siffror i det dock. (tyvärr) annars hade ju det bolaget kunnat köpa över fastigheten som vi pratade om nedan.. Om aktiebolaget däremot skulle förvärva den enskilda firman? Alltså ta över fodringar, innehav, kunder m.m Det är ju en process helt klart, men det är ett litet bolag <5 anställda med under 10 kunder totalt, så det skulle inte vara något omöjlighet för mig rent praktiskt att "flytta" över hela verksamheten till ett AB.[/quote] Att få större vinster i en enskild firma är alltid fel! Och att ha anställda i en enskild firma är inte heller att rekommendera, du riskerar ju hela din privatekonomi om något går fel. Ta hjälp av en kunnig skatterådgivare som kan kika på hur din verksamhet ser ut och ge relevanta förslag. Fastighetsaffären är ju en god anledning att påbörja processen.
102
22
Utöver att jag också tycker som du Martin, alltså att bilda ett AB och låta det stå för affären - så finns det väl inget som säger att han måste sälja fastigheten till sitt nya AB för marknadsmässigt pris? Han kan väl lika gärna sälja det för 1kr om det nu skulle vara så?
33
8
Paketeringsutredningen är inte avklarad - nej. Men paketeringar som görs efter utredningens påbörjan, kan få dess villkor att gälla om den väl blir genomförd. Så för allas sak bör man ha det i beaktning och det räknas också in i prisbilden när man använder ett sådant upplägg. Så trots att den inte är genomförd så har den en påverkan i de fall en paketering ändå görs idag. När det gäller "betalning" i en paketering så brukar man i regel inte flytta några reella pengar utan man utför köpet på en revers. Det "enda" du behöver pengar till är att lösa skatten. Priset sätts i regel också till taxeringsvärdet i många fall, eftersom du behöver betala skatt på det högsta av försäljningspris och taxeringsvärde. Så att sälja det för en krona är inte särskilt smart i skattehänseende. För att vara krass i detta sammanhang så tror jag inte heller vi ska gå så mycket djupare i detta ämne här, det förekommer lite för mycket spekulationer här som kan få negativ effekt om man väljer att inte nyttja en skatterådgivare för en sån här transaktion. Man kan tro att det är en relativt enkel transaktion, men då man äger näringsfastigheter som fysisk person och vill minimera skatt så är det betydligt svårare än att bara flytta det till ett AB. Hoppas du fått lite hjälp på vägen i alla fall och att ni får till en bra lösning för din transaktion. Grattis i förskott!
Driver 6530 Redovisning KNA AB
1468
246
Vi har i flera fall försökt överlåta fastigheter som gåva till eget AB, och det har funkat skattemässigt. Däremot har stämpelskatten ändå kommit. Men det här vill dom ju stoppa, och enligt pwc så stoppas det då retroaktivt, så man bör nog vara lite försiktig. Googlar man begreppet 'kattrumpa' så kan man sen tillbringa resten av dagen med att läsa om olika upplägg och fall :) Men att överlåta fastigheten för 2,8 mot en revers borde inte vara nåt problem. Sen blir ju då frågan om det kan anses vara marknadsvärdet när man strax därpå kan sälja den för ett mycket högre pris. Eller om det högre priset var en tillfällighet som egentligen inte var marknadsmässigt. Men det blir ju ett krystat resonemang eftersom ett betalt pris alltid är just marknadsmässigt. Men sen är frågan vad man egentligen skulle tjäna på alltihop. Bolaget lär få betala skatt på vinsten, med 22%, och det är ju då samma skatt som man får betala om man lägger vinsten i en expansionsfond. Bortsett då från riskerna med enskild firma, som jag egentligen helt håller med om.
Anonym
Fördelen i aktiebolaget är att jag har en hel del innestående pengar i aktiebolaget. b.l.a villkorat aktieägartillskott, men även outnyttjad utdelning (22% plus 20% cirka?) till skillnad ifrån 60% som jag skulle få betala i enskilda firman med marginalskatten. Det är dock oväsentligt, för jag vill inte ta ut några märkvärdiga summor vid försäljningen. Jag har inte bestämt mig riktigt vad jag skall göra för pengarna, men jag har en idé, dock inget som kan eller kommer genomföras förrän tidigast om ett år. Tack för alla tips, jag tolkar era inlägg som att jag oavsett borde ta ett möte med en skattejurist eller dylikt för att diskutera ett upplägg.
2
Buy passports, drivers license, id card ([email protected])whatsap + 447404569783 registered and unregistered passport of all countries.visas, biometric passport, degrees, license drivers, I.D cards.Training certificates GCSE M, A-levels, High School Certificate Certificates, GMAT, MCAT, and LSAT Examination Certificates, Novelty Birth, Marriage, Death Certificates, Novelty Passports and New Identity Packages, Diplomas from most post-secondary, False Degrees institutions from around the world designed to look 100% unique to the original.Custom Printing We use high quality equipment and materials to produce authentic and counterfeit documents.All secret features of real passports are carefully duplicated for our Registered and unregistered documents.contact us using the information below Email: ------------------ [email protected] General Support: -------- [email protected] Tel: ........................... + 447404569783 whatsapp ............... + 447404569783 we are able to produce the following items; REAL BRITISH PASSPORT. REAL CANADIAN PASSPORT. REAL FRENCH PASSPORT. REAL AMERICAN PASSPORT. REAL RUSSIAN PASSPORT. REAL JAPANESSE PASSPORT. REAL CHINESE PASSPORT. REGISTERED AND UNREGISTERED BRITISH PASSPORT. REGISTERED AND UNREGISTERED CANANIAN PASSPORT. REGISTERED AND UNREGISTERED FRENCH PASSPORT. REGISTERED AND UNREGISTERED AMERICAN PASSPORT. REGISTERED AND UNREGISTERED RUSSSIAN PASSPORT. REGISTERED AND UNREGISTERED JAPANESSE PASSPORT. REGISTERED AND UNREGISTERED CHINESE PASSPORT. REGISTERED AND UNREGISTERED PASSPORTPASSPORT FOR COUNTRIES IN THE EUROPEAN UNION. Email: ------------------ [email protected] General Support: -------- [email protected] Tel: ............................ + 447404569783 whatsapp ................ + 447404569783 Buy Registered and unregistered USA (United States) passports, Registered and unregistered Australian passports, Registered and unregistered Belgium passports, Buy Registered and unregistered Brazilian (Brazil) passports, Registered and unregistered Canadian (Canada) passports, Registered and unregistered Finnish (Finland) Buy Registered and unregistered French (France) passports, Buy Registered and unregistered German (Germany) passports, Buy Registered and unregistered Dutch (Netherlands / Holland) Buy Registered and unregistered Israel passports, Buy and unregistered UK (United Kingdom) passports, Buy and unregistered Spanish (Spain) passports, Buy Registered and unregistered Mexican (Mexico) passports, Buy Registered and unregistered South African passports. Registered and unregistered Australian driver licenses, Canadian Licensed Driver Licenses Buy Licensed and unregistered French (France) driver licenses, Buy registered and unregistered (Dutch / Dutch) driving licenses, Buy Registered and unregistered German (Germany) driving licenses, Buy registered and unregistered UK (United Kingdom) Registered and unregistered Diplomatic passports, Buy Registered and unregistered USA (United States) passports, Registered and unregistered Australian passports, Registered and unregistered Belgium passports, Buy Registered and unregistered Brazilian (Brazil) passports, Registered and unregistered Canadian (Canada) passports, Registered and unregistered Finnish (Finland) Buy Registered and unregistered French (France) passports, Buy Registered and unregistered German (Germany) passports, Buy Registered and unregistered Dutch (Netherlands / Holland) Buy Registered and unregistered Israel passports, Buy and unregistered UK (United Kingdom) passports, Buy and unregistered Spanish (Spain) passports, Buy Registered and unregistered Mexican (Mexico) passports, Buy Registered and unregistered South African passports. Registered and unregistered Australian driver licenses, Canadian Licensed Driver Licenses Buy Licensed and unregistered French (France) driver licenses, Buy registered and unregistered (Dutch / Dutch) driving licenses, Buy Registered and unregistered German (Germany) driving licenses, Buy registered and unregistered UK (United Kingdom) Registered and unregistered Diplomatic passports, Registered and unregistered Camouflage passports, Registered and unregistered passport Duplicates, Registered and unregistered (USA) passports for sale, Registered and unregistered Australian passports for sell, Registered and unregistered Registered and unregistered Brazilian (Brazil) Email: ------------------ [email protected] General Support: -------- [email protected] Tel: ................................ + 447404569783 whatsapp ...................... + 447404569783 registered and unregistered passport of all countries.visas, biometric passport, degrees, license drivers, I.D cards.Training certificates GCSE M, A-levels, High School Certificate Certificates, GMAT, MCAT, and LSAT Examination Certificates, Novelty Birth, Marriage, Death Certificates, Novelty Passports and New Identity Packages, Diplomas from most post-secondary, False Degrees institutions from around the world designed to look 100% unique to the original.Custom Printing We use high quality equipment and materials to produce authentic and counterfeit documents.All secret features of real passports are carefully duplicated for our Registered and unregistered documents.contact us using the information below Email: ------------------ [email protected] General Support: -------- [email protected] Tel: ........................... + 447404569783 whatsapp ............... + 447404569783 Regulated and unregistered passport of all countries.visas, biometric passport, degrees, license drivers, I.D cards.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.