Handelsbolag, lön eller eget uttag?

14
Hej,

Har ett HB ihop med en kompanjon, och en är anställd.
Jag själv har ett annat jobb på 100%.

Frågan är om vi 2 ägare skall ta ut lön eller egna uttag som "lön" vad som blir bäst och enklast i bokföring och skatter med mera.

Tacksam för utförligt svar någon 🙂

Micke E.
1470
246
Det är inte så mycket att välja på :) Ni som är delägare kan inte ta ut lön ur bolaget, utan det blir automatiskt egna uttag. Man sätter lämpligen upp ett konto för vardera delägare, både för uttag och insättningar, så man vet vem som tagit ut/satt in vad. De siffrorna behövs även sen i deklarationen. Handelsbolaget skattar inte självt för sin vinst, utan den fördelas på er delägare. Fritt ,mellan er, dvs det måste inte vara 50/50. Det betyder ju alltså att om en delägare har annan inkomst på 400 000, och den andre har inkomst på 100 000, så lägger man ju lämpligen vinsten från bolaget på den med lägst inkomst, för att spara skatt. Hur man sen gör uttag ur bolaget spelar alltså ingen roll för skatten. Men det krävs ju en del räknande för att det ska blir rättvist, om man inte väljer att köra allt 50/50.
14
Hej, Följdfråga på detta som lyder: Vi har börjat lägga in egna insättningar/uttag (för att betala liten faktura) och använder konto 2893 + 2894 till oss båda. Kan/ska vi använda det då det gäller uttag som "lön" till oss oxå då? Kommer snabbt bli på minus på det kontot då..??! En till fråga, vi hade ett lån i vårt förra bolag som var ett AB (nu i konkurs) kan man typ flytta över det till detta nya HB på ett smart vis? Vi var i borgen för detta lån då i vårt AB s nu är vi betalningsskyldiga :( MVH Micke
1470
246
Du använder nog fel kontoplan om du har de kontona. I ett HB så ska uttagen och insättningarna vara inom det egna kapitalet, och man använder då normalt kontona 2013 och 2018 för uttag/insättningar på delägare 1 och sen t.ex 2023 och 2028 för delägare 2 osv. Sen när året är slut summerar man vad respektive delägare har satt in/tagit ut. Det gör ingen större praktisk skillnad att försöka få in lånet i bolaget. Ni kan betala amorteringarna genom egna uttag från bolaget ( som det inte är skatt på ) och räntorna gör ni ju ändå avdrag för i era privata deklarationer.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.