Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Vidarefakturering utlägg

Vidarefakturering utlägg 03 dec 2018 10:46 #58596

Hej!

Jag har en fråga gällande hur jag ska bokföra vidarefakturering gällande utlägg av måltider. Mitt företag ska betala hotellmåltider (12% moms) för en kunds räkning som jag senare ska vidarefakturera. Dels undrar jag mot vilket konto jag själv ska bokföra detta? (representation ej avdragsgill? )
Sedan undrar jag om jag ska fakturera med 25% moms istället för 12% när jag sedan ska skicka vidare fakturan?

mvh

Vidarefakturering utlägg 04 dec 2018 17:22 #58604

Hej,

Märkligt upplägg kan tyckas.

Ditt företag ska betala måltider åt en kund och sedan fakturera kundens företag. Det självklara ter sig ju då att bokföra fakturan/kvittot från måltiden som en avdragsgill försäljningskostnad eller liknande och sedan fakturera den till kundens företag som intäkt. Då har ditt företag gått plusminusnoll och det finns väl rimligtvis inget att anmärka på det.

Dock så blir ju hela upplägget någon form av "tvätt" åt kunden för en hotellfrukost är antingen inte avdragsgill eller så är den avdragsgill men då i kombination med förmånsbeskattning och det är väl troligt att det nu inte blir så.

Momssatsen gällande frukosten på kundfakturan ska vara densamma som den ordinarie momssats som brukas mot kunden.

Vidarefakturering utlägg 04 dec 2018 18:16 #58605

Jag som va otydlig. Det är inte kundens företag som ska faktureras utan det är tredje-part som inte kunde faktureras på grund av organisationsformen. Jag blir då bara en slags mellanhand då det egentligen är tredje-part som ska "bjuda" kunden på måltiderna.

Vidarefakturering utlägg 04 dec 2018 18:58 #58606

OK, men genom att du bara är mellanhand blir då det naturliga att bokföra frukostnotan som avdragsgill kostnad och sen bokföra vidarefaktureringen som intäkt.

Vidarefakturering utlägg 04 dec 2018 19:39 #58607

Kanon, tack för hjälpen! Ändras momsen när jag sedan vidarefakturerar?

Vidarefakturering utlägg 04 dec 2018 19:59 #58608

Ifall det är olika momssatser på kostnadskvitto och kundfaktura så ändras ju momsbeloppet.

När du bokför kostnaden bokför du enligt det som står på kvittot/fakturan (kostnadskonto och konto för ingående moms), och när du skapar kundfakturan bokför du kostnaden exkl. moms på intäktskonto och sen enligt gällande momssats på konto för utgående moms.
 

Välj kommun från listan