Förlängt eller förkortat räkneskapsår?

6
Hej!



Jag har en fråga som jag hoppas ni kan svara på. Det är så att jag precis har startat en egen firma och valde i min registrering att förlänga det första räkneskapsåret till 07-12-31.

Jag fundera nu på och ändra detta till ett förkortat räkneskapsår. Dvs att göra ett avslut redan i år, men måste först fråga er ang. detta. Det är nämligen så att jag har skaffat ett bokföringsprogram till min verksamhet där det i enlighet med de nya reglerna årsbokslut, ej är möjligt att förlänga räkneskapsåret.

Programmet är jättebra och jag har redan börjat använda det. Men om jag ska fortsätta använda det, och slippa bokföra om mina första transaktioner, så behöver jag då göra mitt första årsavslut redan i år. Mina första transaktioner(utbetalningar) gjorde jag i förra veckan och jag räknar inte med några intäkter under återtående delen av 2006.

Sammanlagt kommer jag ev. hamnar på utgifter på ca. 10000-15000 kr, som altså kommer att belasta mitt egna kapital.

Jag vill gärna fortsätta att använda mitt bokföringsprogram, och därmed göra mitt första årsbokslut redan i år.

Samtidigt undra jag över om detta kommer innebära en nackdel för mig ur ekonomisk synvinkel.

Det vill säga jag kommer väl inte kunna göra avdrag för dessa kostnader när jag väl få ev. intäkter nästa år.

Vilket i sin tur kommer innebära att nästa års nettointäkt bli större, dvs att även skattekostnaderna kommer ökar med tusenlappar. Vad jag önsker svar på är just frågan om jag tänker rätt eller om jag bortser från någon viktig aspekt i frågan.

Kan det bli en ekonomisk nackdel för mig i längden, att ändra det förlängda räkneskapsåret till ett förkortat och göra ett första bokslut redan i år?



Vore väldigt tacksam för ett snabbt svar på min fråga.



Med vänliga hälsningar



John

Ps. Har även en normal anställning vid sidan av företaget, om det kan har betydelse... ds.
488
P.g.a. tidsbrist svarar jag bara på en av dina frågor. Om din enskilda firma är nystartad (och du inte har drivit företag tidigare, de senaste åren) kan du dra av ett ev. underskott mot din inkomst av anställningen. Gäller de första åren.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.