Avdragsgill kostnad - Logi, kost och dryck?

15
Haft efter årsstämma haft första styrelsemöte där suppleant deltog (2 personer). Vi gick igenom föregående års bokslut, diskuterade satsningar, risker m.m. för kommande räkenskapsår. Det bokades ett skaldjurspaket som inkluderade övernattning samt skaldjursmiddag. Kostnad:
- mat och logi 1800 kr ink 12 % moms (192,86)
- dryck 446 kr inkl 25 % moms (89,2)

Vill vara generös och ge tillbaka tillsuppleant, som inte får någon ersättning, men ändå tar/har ett stort ansvar för att ersätta mig ifall något skulle hända.

Det jag funderar över kring första styrelsemötet är:
- Måste jag betala detta ur egen ficka?
- Kan jag ta dess kostnader på företaget?
- T.ex. om jag tar allt som ej avdragsgillt samt om jag inte gör något avdrag för inkommande moms? Jag vill göra det så enkelt som möjligt och behöver inte optimera och vill undvika att chansa med bokföring och undvika förmånsbeskattning.

T.ex. bokföringspost mat och logi:
















[strike]6072 Representation, ej avdragsgill[/strike]
6992 Övriga externa kostnader, EJ avdragsgilla[table]
1800 0
1930 Företagskonto 0 1800
2640 Ingående moms 0 0


T.ex. bokföringspost dryck:
















[strike]6072 Representation, ej avdragsgill[/strike]
6992 Övriga externa kostnader, EJ avdragsgilla[table]
446 0
1930 Företagskonto 0 446
2640 Ingående moms 0 0


Utöver svar på ovan fråga har jag förhoppning om att få lite klarhet i hur ej avdragsgilla kostnader kan användas i bokföringen, d.v.s. när är det ok och när är det inte ok. Går det att använda för nästa vilka kostnader som helst där man är tveksam?
PreFut
15
Inte mycket diskussioner i detta forum. Har någon tips på andra bra hjälpforum utöver att betala för en revisor? Mvh/ Mathias
PreFut
1468
246
Det fanns en revisor här på forumet för ett tag sen som menade att man kunde sätta sånt man var osäker på på konto 6991, övriga avdragsgilla kostnader. Ett rätt märkligt resonemang. Jag hade i så fall valt 6992, EJ avdragsgilla kostnader. När det gäller styrelsemötet så undrar jag för det första varför suppleanterna var med? Deras funktion är ju att delta när nån annan inte kan. Så kostnaden för dom är under alla omständigheter inte avdragsgill. Tycker du att dom får ut för lite av sin post, så får det ju betalas ut ett arvode till dom årsvis. När det gäller styrelsemöten överlag så är det avdragsgillt med 'enklare förtäring', vilket betyder fika, kaffe bullar. Här brukar en siffra på 60 kr + moms/person dyka upp. Men sen är ju dina bokföringsposter felvända, men det kanske var en principskiss? Minusposten ( kredit ) är till höger, så 1930 ska ju i dessa fall ligga på högersidan. Björn Lunden har bra sidor man kan söka info på.. https://online.blinfo.se/ViewLimitedArticle.do?number=webb%7Cfaktabank-online%7C1%7C98:S35
15
Tack för dina kommentarer Ingvar :) Jag kommer att ändra enligt ditt tips till 6992 "Övriga externa EJ avdragsgilla kostnader". Momsavdrag är så futtigt så det kommer jag hoppa helt. Jag har deltagit i styrelser där suppleanterna alltid deltagit för att vara insatta och hjälpa till med vissa arbetsuppfifter. I detta fall handlar det om att jag är själv ordinarie ledamot i styrelsen och om något skulle hända mig så är det suppleantens ansvar att ta det vidare. Jag fick t.ex. en stroke för två år sedan. Att diskutera företagets framtid och förmedla saker värt att känna till tycker jag lämpligen kan göra under ett styrelsemöte. Nu har jag ju beskrivit att jag inte har för avsikt att göra avdrag utan att jag vill att kostnader som rör företaget faktiskt betalas av företaget, men behöver inte minimera skatt på något vis. Om det nu i alla fall skulle var så att det skulle kunna vara avdraggilt håller jag inte med om "att det under alla omständigheter inte avdragsgilt". En suppleant är väl lika mycket en uppdragstagare som en ordinarie ledamot och kan potentiellt få ett stort ansvar?! Nå väl strunt i det :) Helt rätt hade jag skrivit upp princip-posterna bakvänt (på mobiltelefonen) och har korrigerat dem :) Tack för länktipset till Björn Lundén.
PreFut
1468
246
Du får ju dra av 60 kr/ person för mötet.. :) Resten är icke avdragsgillt. Men det blir ju ändå billigare att låta bolaget betala och skatta för beloppet, än att ta ut lön och betala det personligen. Skulle tro att Skatteverket inte tycker att ett styrelsemöte har nåt direkt samband med produktionen, och så vill dom väl stävja det värsta festandet..
15
Tack för värdefull input Ingvar!
PreFut
33
8
Ni får ursäkta att jag flikar in men det förekommer viss felaktig information om representation här. Precis enligt Ingvar så har man möjlighet att dra av 60kr/pers + moms för enklare förtäring. Det som dock ska observeras är att så fort det överstiger detta belopp med ynka en krona så blir hela kostnaden ej avdragsgill. Momsen är fortfarande avdragsgill upp till ett lite större belopp(se nedan), men inte kostnaden. Är det lunch/middag som serveras så är kostnaden ej avdragsgill oavsett belopp, däremot momsen kan dras av för en kostnad upp till 300kr / person. Hoppas det hjälper dig med din bokföring MatStedt.
Driver 6530 Redovisning KNA AB
15
Tack för förtydligande Andreas. Jag hade tänkt att inte att göra något momsavdrag alls för att vara på den säkrare sidan. Det jag däremot försökt läsa mig till är vilken typ av ej avdragsgill kostnad som lämpar sig bäst. Har dessa att välja på för kostnader kring styrelsesammanträde: [b]Intern och extern representation:[/b] [ul] [li]7632 Personalrepresentation, ej avdragsgill (intern)[/li] [/ul] [ul] [li]6072 Representation, ej avdragsgill (extern)[/li] [/ul] [b]Övriga externa kostnader:[/b] [ul] [li]6992 Övriga externa kostnader, ej avdragsgilla (Rekommenderats tidigare i detta forum)[/li] [/ul] [b]Resonnemang:[/b] [ul] [li]6072 är för extern representation vilket inte känns översstämma med ett styrelsesammanträde då det inte är en aktivitet med externa parter (aktiviteter med kunder, leverantörer eller andra sammarbetspartners. Oftast måltidskostnader, ibland med alkohol, men kan uppstå kostnader för t.ex. entrébiljetter till evenemang).[/li] [/ul] [ul] [li]7632 är ju för intern representation vilket verkar översstämma mer överens med styrelsesammanträde, men däremot är inte styrelsen personal eller anställd. Kanske likställs med det?![/li] [/ul] [ul] [li]6992 Övriga externa kostnader, kan vara något som passar in för styrelsesammanträde? (nämndes av Ingvar)[/li] [/ul] På sidan [url=https://www.bokforingstips.se/artikel/bokforing/personalrepresentation.aspx][color=#0000ff]bokföringstips [/color][/url] finner jag: [i]Vid skattefria styrelsesammanträden, bolagsstämmor och föreningsstämmor är 0 SEK exklusive moms (år 2018/2019) skattemässigt avdragsgillt.[/i] --> Här ställer jag mig frågande om de syftar till 7632 Intern representation eller 6992 Övriga externa kostnader, vilket inte riktigt framgår? Har ännu inte funnit det självklara valet! Andreas: har du någon åsikt om 7632 eller 6992 lämpar sig bättre för kostnader kring styrelsesammanträde?
PreFut

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.