Icke-vinstdrivande frågor om lån, ränta, ersättning, ansvar

1
Kära medlemmar på Företagande,

Är i processen att skapa en non-profit startup genom en svensk stiftelse/icke-vinstdrivande förening. Är ny i området, så uppskattar om ni kan ge lite övergripande svar.

1. Är nyfiken i hur det fungerar med lån till stiftelser/icke-vinstdrivande föreningar, och att betala ut till co-founders samt anställda av startups. Har ett aktiebolag med ca 200.000 jag vill låna till en nystartad stiftelse. Vill ta ut marknadsmässigränta till aktiebolaget på insatt kapital, ca 8% årligen. Hur ser reglerna ut här?

2. För de som arbetar i stiftelsen är tanken att de ska få en "förskjuten lön" när stiftelsen anser att det finns lön att utbetala. De som arbetar skickar då in en tim-rapport och har en timlön, och kan ca 6 månader, eller 2 år efter arbetet utförts få betalt för de timmar de lagt ner. Vad tror ni övergripande om detta upplägg?

3. Märker att de flesta non-profit startups är aktiebolag. Varför är detta? Incitamenten kan bli felaktiga. Är det på grund av att utdelning från aktiebolag blir mer skattemässigt gynnande? Har det med personligt ansvar att göra?

4. I framtiden vill vi även även kunna ha flera "investerare" som investerar genom att låna pengar och får tillbaka ränta enligt ovan marknadsmässigt ränta, vissa kanske får högre ränta. Hur fungera detta med en stiftelse/icke-vinstdrivande förening?
102
22
Ska se om jag kan svara på åtminstone några av dina frågor: 1. Stiftelser äger sig själva medan en ideell förening ägs av medlemmarna. Att låna ut till något av dem från eget håll till en ränta på 8% är inga problem. 2. Här tror jag att du behöver definiera "när" lön ska börja betalas ut i en budget och affärsplan. FInns nog få som går med på att få lön två år efter utfört arbete. 3. Incitamenten regleras under uppstarten i aktiebolaget. Skoopi höll under förra våren på att utveckla ASF, arbetsintegrerande sociala företag, tillsammans med SIS med syftet att utveckla konceptet till att bli en egen bolagsform. Tyvärr misslyckades man kapitalt med detta, något som tyvärr inte förvånar mig det minsta. I ett AB så har du innehavarna av aktier som ägare, så det är ett tredje sätt att äga en non-profit verksamhet och kanske det vanligaste. 4. En juridisk organisation får ta egna lån osv, bolagsformerna kan dock sätta käppar i hjulet eftersom de är mindre vanliga. Pratar man om föreningar så brukar det vanliga problemet vara att vad händer om föreningen hamnar på obestånd. I ett aktiebolag kan man ofta kräva en borgenär exempelvis vilket man förvisso kan även i en förening men det är svårare att hitta nån som ställer upp.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.