Moms vid byggnation av bostad och bostadsförsäljning

3
Hej,
Jag bygger bostäder i mitt företag. Bostäderna säljer jag till privatpersoner när de är färdigbyggda. Försäljning/köp av bostad är momsbefriat. Dvs jag får inte in någon moms när jag säljer bostad. Om/när jag anlitar underentreprenör/byggfirma så fakturerar de mig med moms eftersom jag blir slutkund för momsen. Jag betalar alltså ut moms men får inte in någon moms.

Men om jag har bygganställda i mitt företag så betalar jag bara ut löner till dem. Då slipper jag betala moms.

Är enda sättet att undgå moms för mig att ha anställda istället för att anlita underentreprenör? Dvs. ekonomiskt bästa är för mig att byggarna, rörmokare, elektriker, plåtslagare osv är anställda hos mig?

Säg att en bostad kostar 10milj att bygga. Det blir 2,5milj i moms på det vilket är en avsevärd kostnad.

Helst vill jag anlita underentreprenörer men samtidigt slippa momsen. Hur gör t.ex. Skanska eller JM när det bygger bostäder, de betalar väl inte miljoner i moms utan har något sätt att kringå detta?

Känns fel att jag ska betala moms som företag när jag inte får in någon moms.
1472
246
Men du köper väl material också, och där är det ju moms, så du slipper ju inte all moms bara för att du har enbart anställda. När du säljer kåken så är det ju inklusive moms, så om kåken har kostat 10 miljoner plus 2,5 miljoner i moms, så säjer du den för 12,5 milj.
3
Ja jag får betala moms på material oavsett. Men på arbetskostnaden... Bostäder är momsbefriade. Om jag säljer för 12,5milj så kan jag inte kvitta 2,5milj moms för den moms jag betalat ut. Om jag har anställda istället för underentreprenörer så blir det 20% billigare arbetskostnad. Bättre dock av flera anledningar att använda underentreprenörer så jag skulle vilja hitta en lösning för det.
1472
246
Men om du får in 12,5 miljoner så har du ju fått 2,5 milj för att täcka upp momsen.
3
Jo så kan man ju se det men isf kan man ju säga att jag fått in 12,5 milj att täcka upp moms och kostnader för. I vilket fall som helst så blir det 25% mer i byggkostnader om jag använder ue. Någon annan som vet hur man löser detta?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.