Datorutrustning till anställd

7
Jag undrar hur jag bokför en dator som är köpt till



Omständigheterna är sådana att datorn kan betraktas som skattefri förmån. Det har skett ett bruttolöneavdrag - men inte "med mer än 10 000 kr under ett år" som är den övre gränsen. Den anställde har på så sätt betalat en del av datorn.



Jag bokför datorn som vanligt som företagets inventarie (1250) och gör en avskrivning vid bokslutet.



Hur funkar det om den anställde nästa år vill köpa loss datorn. Om detta sker till marknadspris så är det att anse som skattefri förmån. Men han har redan en gång betalat en del av datorn genom ett bruttolöneavdrag. Drar vi av denna summa från priset han betalar för att köpa loss datorn?



MvhMalte
488
[quote="Malte"] Hur funkar det om den anställde nästa år vill köpa loss datorn. Om detta sker till marknadspris så är det att anse som skattefri förmån. Men han har redan en gång betalat en del av datorn genom ett bruttolöneavdrag. Drar vi av denna summa från priset han betalar för att köpa loss datorn?[/quote] [br]Det han har betalat genom bruttolöneavdrag är ersättning för att få använda datorn. Det är däremot inte någon avbetalning på datorn. Det ska alltså inte dras av från datorns pris ifall han vill köpa loss den, utan han ska betala det dåvarande marknadspriset för den begagnade datorn.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.