Bankkontot misstämmer...

3
Hej!

Nu har jag ett stort problem med min bokföring.

Mitt bankkonto misstämmer rejält.

Har mer pengar i min bokföring än vad jag har på mitt bankkonto.

Har tyvärr missat att kolla av att kontona stämmer vid bokföringen, så detta fel har hängt med sen förra året.....



Hur gör jag för att kunna rätta till detta?!

Kan man gå tillbaka på nåttvis i förraårets bokföring?!

Går det att justera på ett enklare vis?!



Tacksam för svar.....
488
Det finns två sätt att lösa det på: [br] [br]Det ena är att du privat sätter in så mycket pengar på banken som saknas, så att summan på bankkontot blir samma som i din bokföring. [br] [br]Det andra är att du post för post jämför allt som blivit bokfört på huvudbokskontot bank (1940 ?) med allt som gått in och ut på bankkontot ända sedan du senast vet att saldona var samma. [br] [br]Kopiera alla dina bankkontoutdrag och skriv ut en huvudbokslista för konto 1940 eller vilket det gäller ur ditt bokföringsprogram. Sen kan du lägga dem bredvid varandra och måla gult över alla poster som finns på bägge ställena. (Se upp för minustecken som kan ha bokförts som plustecken!) [br] [br]När du hittar felen kan du bokföra rättelser. [br] [br]För att undvika sånt här är det viktigt att stämma av bankkontot med bokföringen regelbundet, helst t.ex. en gång i månaden.
3
Tack för rådet! [br]Har hittat ett fel under bokföringen 2006, men det är nog även fel i bokföringen för 2005. [br]Kan jag korrigera ett verifikat där med trots att man redan har gjort slutbokföringen där?!?
206
Ja visst, men påverkar felet momsen eller resultatet skall/bör ny momsrapport/deklaration lämnas. [br] [br]Jag håller med Karin, det är jätteviktigt att stämma av bankkontot och även övriga konton, helst månadsvis.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
488
[quote="RantaDesign"]det är nog även fel i bokföringen för 2005. [br]Kan jag korrigera ett verifikat där med trots att man redan har gjort slutbokföringen där?!?[/quote] [br] [br]Om du har mer pengar i bokföringen än i verkligheten låter det som om det är kostnader och inte intäkter som du har missat att bokföra. I så fall räcker det att du bokför dem på 2006.
232
Men det där om att betala in pengar för att "täcka upp" fråntar väl inte att det faktiskt är fel? Vad händer om skatteverket/revisorn upptäcker detta?
M-Daniel Johansson
589
1
[quote="xt nordic"]Men det där om att betala in pengar för att "täcka upp" fråntar väl inte att det faktiskt är fel? Vad händer om skatteverket/revisorn upptäcker detta?[/quote] [br]Jag uppfattar det som att RantaDesign driver enskild firma och inte har en revisor (jag hoppas verkligen att en revisor upptäcker en stor differens mellan huvudbokskonto och kontoutdrag/engagemangsbesked från banken). [br] [br]Om RantaDesign betalar in mellanskillnaden istället för att bokföra rätt så blir ju effekten att han/hon betalat för mycket i skatt. Skatteverket brukar av någon anledning vara mer på alerten när det gäller om man betalat för lite i skatt... [br] [br]Men det rätta är givetvis att hitta alla fel och korrigera dem. Eventuellt kan man korrigera felen under en och samma period oavsett när de uppstått, för att förenkla. Framförallt då, som Karin skriver, om det gäller kostnader som i såna fall bokförs för sent.
232
Ok, jag ligger nämligen i samma situation för 2006. Jag har fått en kreditnota från en tysk leverantör och har lite svårt för att kontera dagsvalutan. Jag har missat vad valutan stod i vid denna kreditering, samt vid ett antal andra fakturor. I princip så vore det enklast om jag justerar saldot efter faktiskt summa och anger "korrigering av ver.123,124,125" kanske, om detta är tillåtet?
M-Daniel Johansson
488
Om du har de ursprungliga fakturorna med belopp i EUR och vet vad de är bokförda till i SEK hos dig så kan du ju lätt räkna ut vilken kurs du har använt vid de olika tillfällena.
232
Ja, det är sant men det finns andra orsaker bakom också. Jag betalade in samma belopp för mycket, som sedan skulle krediteras, men som balanserades mot en annan skuld etc... Men, men det är väl bara att se glad ut och reda ut "härvan".
M-Daniel Johansson
232
Hej igen..([i]jag lånar tråden lite[/i]) [br] [br]Någon redovisningskonsult som är intresserad av att "hjälpa" mig med ca 20-30 verifikat gällande 2006 + årsavslut samt ett par transaktioner för 2007? [br] [br]PM, eller maila mig prisuppgift.. Jag orkar/hinner ju aldrig ta tag i detta och jag vill inte hamna alltför långt efter..
M-Daniel Johansson

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.