FA-skatt

1
Hej!



Är helt ny här så kanske postar på fel ställe..

Har dock planer på att starta en liten egen verksamhet. Har just nu en fast heltidsanställning på ett företag där jag tänker förbli tills vidare. Detta är min huvudsakliga inkomst.



Sysslar dock med lite "internetverksamhet" som ger lite grann extra.. Har även planer på en webshop eller liknande framöver. Vidare har en arbetskamrat på min tidigare arbetsplats behov av att hyra in mig ett antal timmar då och då som konsulthjälp på företaget där han jobbar.



Hade tänkt att baka ihop detta i ett o samma företag för att det ska bli så lite att hålla reda på som möjligt... Det måste väl vara rätt?



Antar att det jag ska ansöka om är en FA-skattsedel då?



Hur funkar det med moms och allt sånt, får inte riktigt kläm på det där, ska jag momsregistrera företaget? Vilka för/nackdelar innebär det isåfall?

Har inte riktigt förstått det där.. köper man in utan moms och säljer med moms? Isåfall tjänar man ju 25% direkt då?? Känns som att det inte riktigt är så enkelt? 🙂



Något annat jag bör tänka på?



Tacksam för lite förklaringar o tips!



/Henrik
185
Ja, det är FA-skattesedel du ska ha. [br] [br]Angående momsen du tar ut på dina fakturor/vid dina försäljningar är ju det pengar du ska betala in till skatteverket - alltså inga pengar du tar själv.
Jessica Jäger Sångerska och kulturproducent http://www.jessicajager.se
5
du kan ha fler verksamheter i samma bolag, ange detta på ansökan om f-skatt. [br] [br]du kan ha både FA-skatt inga nackdelar [br]se till att du anger flera uppdragsgivare (självständighet) [br]se till att du anger visst investeringsbehov (risk) [br]se till att du anger verksamhet som inte bara är tillfällig (varaktighet) [br]skatteverket kan neka f-skatt om du inte uppfyller ovan [br] [br]Tänkt på : F-skatt ansökan avspeglar "ambition", inte hur det faktiskt ser ut idag ,-), dvs beskriv hur du tror det kommer att se ut (det är ju en kvalificerad gissning) [br] [br]Du skall momsreg. företaget, du får då dra av moms du betalar till leverantörer fråm moms du får från kunder, överskott går till staten, tillfälliga underskott får du tillbaka från staten. [br] [br]glöm inte att anmäla bisyssla (i eget företag) till a-kassan i samband med att du startar, om du får sparken kan du fortsätta bisyssla/företag i viss omfattning, Glöm inte försäkringar (främst ansvar) [br] [br]Gå en starta eget kurs ,-) [br] [br]Mvh [br]Peter Tilling

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.