Starta
Driva & Utveckla
Marknadsföring
Ekonomi
Mer
Välkommen, Gäst
E-post: Lösenord: Kom ihåg mig

ÄMNE: Frågor gällande skatt och sociala avgifter - Enskild verksamhet

Frågor gällande skatt och sociala avgifter - Enskild verksamhet 07 mar 2019 15:43 #69536

  • Olmizee
  • Olmizee's Avatar
Hej har för mig att jag även läst att man betalar sociala avgifter för hela vinsten i en enskild firma då företagets och ditt kapital inte separeras. Så man kan då alltså inte spara pengar i företaget? måste ha missförstått detta för låter väldigt märkligt tycker jag.

Är det då så att man först betalar 25% i moms och sedan ungefär 45-50% i andra avgifter och alltså då endast slutar upp med att ha kvar cirka 30% av den totala inkomsten eller gäller detta endast egna uttag?

Frågor gällande skatt och sociala avgifter - Enskild verksamhet 08 mar 2019 10:05 #69540

Hej,

Först ska man avskilja moms från övriga skatter. Ifall enskilda firman är momsregistrerad ska moms läggas på all försäljning och momsdelen dras bort från kostnader innehållande moms. Det momsnetto som återstår efter detta ska aningen betalas till staten (när försäljningsmoms överstiger kostnadsmoms) eller erhållas från staten (när kostnadsmoms överstiger försäljningsmoms).

När momsen är borta ur bilden kommer firman att få ett årsresultat vilket förenklat beräknas genom att ta försäljningar minus kostnader. Detta resultat ligger sedan till grund för hur mycket egenavgifter (sociala avgifter) och skatt som ägaren till enskilda firman ska betala.

Resultatet kan dock sänkas genom avsättning till periodiseringsfond och/eller expansionsfond. Till periodiseringsfond får avsättas 30 % av resultatet och till expansionsfond får avsättas ett belopp som motsvarar det kapital som finns kvar i firman. Ifall firman t.ex. får ett positivt resultat men inga pengar tas ut får hela vinsten avsättas till expansionsfond.

Det är ingen skatt på periodiseringsfonder medan en avsättning till expansionsfond medför en skatt på f.n. 22 % av beloppet. Vid återföring av expansionsfond erhålls denna skatt tillbaka.
 

Välj kommun från listan