Olika datum på faktura och kontoutdrag

4
Hej,



Vilket datum skall man använda vid bokföring med kontantmetoden?



Det står ju ett datum på kvittot vid t.ex. inköp av kontorsmaterial med företagskortet och på plusgirots kontoutdrag så har denna händelse ett några dagar senare datum.
206
Vid kontantmetoden använder du betalningsdatum på dina utgående fakturor och leverantörsfakturor som bokföringsdatum, kontantköp-försäljningar och kortbetalningar bokförs dock på de datum de skett oavsett när pengarna batalas in eller dras från bankkontot.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se
sf
[quote="Bokf. Kontrollera"]kortbetalningar bokförs dock på de datum de skett oavsett när pengarna batalas in eller dras från bankkontot.[/quote] [br] [br]Nja, i ett sådant här fall där man har ett kvitto med ett datum som är tex 2 dagar äldre än datumet för transaktionen på kontoutdraget, så blir det inte vidare praktiskt att bokföra dessa två händelser (som egentligen är en händelse) för sig. [br] [br]Ifall man skulle göra så vore det riktiga att först bokföra kvittot med leverantörsskuld som Kredit och sedan när kontoutdraget från Plusgirot kommer bokföra det med leverantörsskuld som Debet. Det är ju just det man vill undvika när man tillämpar kontantmetoden. [br] [br]Jag använder själv Plusgirot med ett kopplat betalkort och jag bokför inköp först när jag får kontoutdraget och häftar då ihop detta i en verifikation med ett kvittot som ofta har ett par dagar äldre datum. Jag räknar inte med att någon ska hänga mig för det. [br] [br]Stig Forsberg [br][url]www.enskildfirma.nu[/url]
206
När man köper något kontant eller med betalkort (som också räknas som kontant) så använder man kvittot som underlag, 1910 kassa för kontant eller 1930/1920 för bank eller postgiro som en verifikation utan att passera reskontra. Det stäms sedan av mot kontoutdraget att rätta/samma summa har dragits från kontot (även om det föreligger en viss differans i datum). [br] [br]Har man ett kvitto så verkar det onödigt att vänta på kontoutdraget innan man bokför denna transaktion, bokför man kvittot direkt så ser man hur mycket pengar som finns kvar på kontot i bokföringen utan att behöva gå in på bank/postgirokontot. [br]Kontoutdraget bör enbart användas till de händelser man inte får ett kvitto på, betalar du tex en/flera lev.fakturor över internet kan du skriva ut ett kvitto på händelsen som du använder som underlag, använder du bankgiro kan du skriva ut bankgiroinsättning för varje dags insättning, direktinbetalningar till ditt konto får du däremot inget underlag på från banken och då är kontoutdraget utmärkt att använda som underlag. [br] [br]Naturligtvis bestämmer man till viss del själv hur man vill bokföra (inom bokföringslagens ramar) och använder det sätt som passar en bäst.
Skatteverket Tel: 0771-567 567

www.kontrollerabokforing.se

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.