Hjälp! Jag har tagit ut fel moms!

10
Oj oj oj oj. Under ett helt år har jag satt följande momssatser på fakturor för böcker: 6% på boken och 25% på frakten. Plötsligt sa mig nu en bekant att det ska vara 6% moms på både bok och frakt, eftersom det är boken som är liksom "huvudvaran".

Så jag mailade till skatteverket och frågade om detta stämde, vilket det gjorde. Jag har alltså lagt på för mycket moms på frakten på alla fakturor under ett helt år! Det rör sig inte om särskilt mycket pengar (ca 1 krona och ca 150 fakturor), men ändå. Jag frågade skatteverket vad jag skulle ta mig till, och de föreslog att jag skulle skicka ut kreditfakturor till alla mina kunder på det överstigande beloppet, och sedan redovisa detta i momsdeklarationen. Men när jag frågade dem om detta verkligen var nödvändigt (alltså om jag inte helt enkelt kunde låta de gamla fakturorna vara som de var och bara se till att göra rät i framtiden) så sa de att det kunde de inte ge mig några råd om. Så nu bönfaller jag er om råd istället!

Jag vill ju helst slippa skicka ut kreditfakturor till 100 olika kunder på 1 krona vardera. Men jag vill inte heller sätta mitt företag i trubbel genom att göra något olagligt. Kan någon ge mig råd om vad jag ska göra?

Jag vore verkligen innerligt tacksam för ett råd!
39
Jag skulle inte göra någonting, det rör sig om så pass små summor. [br]Skattemyndigheten kan ju inte klaga direkt heller, inget att bry sig om, gör rätt i fortsättningen bara.
36
ledsen att jag inte kommer med ett svar på din fråga här men jag blir lika fundersam som du. Vet nämligen att många företag (sitter med en faktura nu) fakturerar med 12% moms på varorna (livsmedel) och 25% på frakten, kan ju inte vara nån skillnad för dig, eller?
10
Theo: [br]Jag kan mycket väl tänka mig att det är fler som gör som jag har gjort, i mina ögon verkade det (att ha olika momssats på vara och frakt) som det mest logiska - vi betalar ju 25% moms när vi köper frakten (=frimärken) så det känns ju rimligt att ta ut samma summa när vi sedan säljer den... Och det är ingen av hundratalet kunder som har klagat på mina fakturor heller... [br]Marty: [br]Vad skönt att höra någon säga att det är okej! Jag blir alltid helt nervös över sånt här... Men du säger att skattemyndigheten inte direkt kan klaga - är du säker på det? Alltså, att jag inte (om jag struntar i att skicka ut kreditfakturor till alla kunder) gör något olagligt?
39
Om du fortfarande är osäker kan du ju höra med din revisor. [br]Men jag känner mig bergsäker, den enda som kan klaga är ju din kund.
10
ska prata med revisorn. nu känner jag mig i alla fall betydligt lugnare. tack! :roll:
488
Ta det lugnt. Låt fakturorna vara och gör på det rätta sättet i framtiden. [br] [br]De som skulle ha haft störst skäl att klaga är dina kunder eftersom de har fått betala för mycket. Men om kunderna är nöjda och glada och Skatteverket bara har fått in MER än de egentligen skulle ha fått så finns det inget problem för dig. Kunderna klagar inte och Skatteverket kommer inte att klaga. Ta det lugnt.
36
ringde skatteverket själv för att verkligen ta reda på vad som gäller. Hon svarade att jag endast får ta ut 12 % moms på frakten men att bör ta ut hela fraktkostnaden på kunden, dvs... om jag tolkat det rätt så blir det så här: [br] [br]om min fraktkostnad är 125 kr, 100+25 så ska jag ta ut 111,60 i fraktkostnad och 13,40 kr i moms. [br] [br]Har aldrig sett en faktura se ut på det viset och tycker det verkar helskumt, nån som vill kommentera detta...?
101
Intressant. [br] [br]Har själv så länge jag haft mitt företag fakturerat 25% moms på frakten, dvs 125 kr, 100 kr frakt + 25 kr i moms. Ingen kund som klagat, inte revisorn eller skatteverket. [br] [br]Men vore bra om någon vet svaret. :wink: [br] [br]//Marta
36
men skatteverket säger 12% och de måste ju ha koll, speciellt när flera på detta forum frågat och fått samma svar. Det kanske är för små summor för att de ska orka bry sig helt enkelt.
39
Nja...momsen vid frakt av vara med annan än 25% momssats ändras till den momssats som varan tillhör, tex böcker, livsmedel osv. [br] [br]Annars är det ju alltid 25% moms på frakt.
36
ahh, bra att du redde ut det hela nu Marty... :) [br] [br]det första inlägget i denna tråd gällde böcker, 6% [br] [br]jag själv vill veta för min egen verksamhet, 12% [br] [br]marta håller väl på med nåt som ska vara 25% [br] [br]alltså varan som styr... lätt att blanda ihop saker.
39
:wink:
488
[quote="theo"] om jag tolkat det rätt så blir det så här: [br] [br]om min fraktkostnad är 125 kr, 100+25 så ska jag ta ut 111,60 i fraktkostnad och 13,40 kr i moms. [br] [br]Har aldrig sett en faktura se ut på det viset [/quote] [br]Nej, om du har betalat 125 kr för frakten är din fraktkostnad 100 kr. Momsen på 25 kr får du ju i sinom tid tillbaka från Skatteverket. [br] [br]När du fakturerar skriver du alltså på fakturan frakt 100 kr + moms 12 % vilket blir 112 kr att betala för kunden.
36
tack, så är det ju såklart! konstigt att de på skatteverket inte har koll på det, känns verkligen inte som en svår grej egentligen. Hon på skatteverket var dessutom väldigt tydlig i sin förklaring med räkneexempel och allt, synd att det var fel bara.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.